Svet 3.4.2017 0:30

V Bologni se začenja 54. sejem otroških knjig

Bologna, 3. aprila - V Bologni se bo danes začel 54. sejem otroških knjig, ki ga vsako leto pripravljajo ob mednarodnem dnevu knjige. Na sejmu, ki bo potekal do četrtka, 6. aprila, bo sodelovalo okoli 1200 razstavljavcev iz 75 držav. Med njimi bo tudi Slovenija, ki se bo predstavila z nacionalno stojnico Javne agencije za knjigo RS in stojnicami posameznih založb.

Ljubljana. Knjige, otroške knjige, slikanice. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, otroške knjige, slikanice.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Med slovenskimi avtorji bodo na nacionalni stojnici izpostavljeni nagrajenci s področja otroške in mladinske književnosti, na njej se bosta samostojno predstavili Založbi Miš in Sodobnost, založba Mladinska knjiga in založba MorfemPlus pa bosta imeli na sejmu svoje stojnice. Slovenska dela bodo predstavljena tudi na stojnici IBBY.

Na stojnici münchenske mednarodne knjižnice za otroke bo na ogled izbor naslovov za Bele vrane 2016, med njimi sta tudi dva slovenska: O kravi, ki je lajala v luno Ide Mlakar z ilustracijami Petra Škerla in Prva ljubezen Braneta Mozetiča z ilustracijami Maje Kastelic.

Na sklepni dan bo potekala prva konferenca evropskih sekcij Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY na temo beguncev in medkulturnega razumevanja, ki se je bosta iz Slovenije udeležili pisateljica Neli Kodrič Filipić in predsednica Slovenske sekcije IBBY Tilka Jamnik. Ta bo predstavila bralnospodbujevalno akcijo, ki je nastala ob mednarodnem dnevu knjig za otroke.

Na sejmu bodo podelili spominsko nagrado Astrid Lindgren (Alma). Nominiranih je 226 posameznikov iz 60 držav, Slovenska sekcija IBBY je nominirala avtorja Andreja Rozmana Rozo in ilustratorja Petra Škerla.