Svet 4.4.2017 5:00

V Veroni na ogled dela Henrija de Toulouse-Lautreca

Verona, 4. aprila - V Muzeju AMO v veronski palači Forti je na ogled razstava del francoskega slikarja in grafika Henrija de Toulouse-Lautreca (1864-1901). Postavitev združuje 170 del - plakatov, litografij, risb, ilustracij in akvarelov. Dopolnjujejo jo videi in fotografije ter pohištvo iz konca 19. in prvih let 20. stoletja.

Ljubljana. Razstava Toulouse-Lautrec v Ljubljani. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava Toulouse-Lautrec v Ljubljani.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Na razstavi je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa na ogled nekaj najbolj znanih umetnikovih del, med drugim barvna litografija Jane Avril iz leta 1893 ter plakata La Passagere du 54 iz leta 1895 in Aristide Bruant dans son cabaret iz leta 1893.

Henri de Toulouse-Lautrec se je rodil v Albiju kot potomec stare plemiške rodbine. Bil je telesno prizadet zaradi zloma obeh stegnenic. Od leta 1882 je živel v Parizu. Gibal se je v pariškem bohemskem svetu in sredi 80. let 19. stoletja odprl atelje na Montmartru.

Pod vplivom Edgarja Degasa, impresionistov in japonskih mojstrov lesoreza je razvil samosvoj slog svobodnih linij in robljenih barvnih ploskev, s katerim je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal predvsem motive iz pariškega nočnega življenja.

Razstava v Veroni bo na ogled do 3. septembra.