Slovenija 4.4.2017 0:30

V NUK odprtje razstave ob 500-letnici reformacije

Ljubljana, 4. aprila - V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bodo ob 19. uri odprli razstavo Beseda Božja ostane na veke. Na njej bodo predstavljena temeljna besedila, ki so določala miselno, tekstno in delovanjsko podobo protestantskega gibanja. Razstava je ena od osrednjih prireditev v sklopu leta reformacije 2017 v Sloveniji.

Ljubljana. Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V letu, ko obeležujemo 500-letnica začetka verske reforme Martina Lutra, bodo v Veliki čitalnici NUK po besedah avtorja razstave Jonatana Vinklerja predstavljena ključna dela, za katera se je v toku časa pokazalo, da so bila na nek način manifest novega, drugačnega, upornega proti tedaj obstoječemu.

Temeljno delo novega gibanja in cerkve je postalo Sveto pismo v vernakularnem jeziku. Njegovemu prevajanju, razlaganju, ilustriranju in tiskanju so bile od začetka reformacije posvečene najplodnejše energije.

Med dragocenostmi na razstavi je Vinkler med drugim izpostavil izvoda Lutrove Biblije iz leta 1570 in Dalmatinove Biblije iz leta 1584. Kot je poudaril, sta knjigi tekstno in likovno "mati in hči", saj je bila iz Lutrove biblije wittenberške izdaje vzeta likovna oprema za tisk Dalmatinove Biblije.

Odprtja razstave bo udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi predsednik častnega odbora v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gubanja in reformacije.

Razstava, ki bo na ogled do 10. junija, je nastala v sodelovanju med NUK in Univerzo na Primorskem.