Slovenija 4.4.2017 5:00

Z odprtjem razstave Karla Vouka se bodo začeli Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Ljubljana, 4. aprila - Z odprtjem razstave Karla Vouka v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi se bodo začeli 15. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani. Do 25. aprila bodo ponudili skupaj pet prireditev, med njimi koncert Koroška pesem preko meja v Cankarjevem domu. Sklenili se bodo z literarno-glasbenim večerom in zaprtjem Voukove razstave v Narodnem muzeju.

Novo mesto. Slikar Karl Vouk. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Slikar Karl Vouk.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Leta 1958 rojeni Vouk živi in dela v Rinkolah pri Pliberku. V Narodnem muzeju bo predstavil Lužiška cikla. Razstava, posvečena lužiškim Srbom, je povezana z otroškim spominom na slike in risbe mojstra Mercina Nowak-Njechornskega. Prav njegove ilustracije so Vouka leta 2011 pripeljale v Lužico in nastala sta cikla Satkula ter Schwarzwasser/Čornica, v katerih se umetnik sooča s perečo problematiko rudarskih dnevnih kopov, ki ogrožajo jezik in kulturo lužiških Srbov, piše v razstavni zloženki.

Po potoku Satkula poimenovani cikel obsega 25 fotografij, ki opozarjajo, kaj sledi pretirani industrializaciji, in postavljajo vprašanja o odnosu večinskega naroda do manjšin. Nemška ustava sicer lužiškim Srbom jamči vrsto pravic, a jih novejša politična praksa ne upošteva. Cikel Schwarzwasser/Čornica pa je kombinacija c-printov in risb z ogljem na papirju. Cikel se navezuje na pripoved lužiškega pisatelja Jurija Kocha in na potok, ki ne najde poti do morja, saj se njegov tok konča v umetnem jezeru, posledici dnevnega kopa.

V četrtek, 6. aprila, dopoldne bodo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa predstavili šest publikacij, med njimi Zbornik Krščanske kulturne zveze, Mini teater pa bo 8. aprila gostil lutkovno igro Knjiga o džungli. V igri na besedilo nobelovca Rudyarda Kiplinga v režiji Matevža Gregorčiča se bo predstavilo enajst mladih igralcev Lutkovne skupine SPD Srce iz Dobrle vasi.

V Cankarjevem domu bo 12. aprila v Linhartovi dvorani koncert, ki so ga poimenovali Koroška pesem preko meja. Nastopili bodo Kvintet bratov Smrtnik, Slovenski oktet in mešani pevski zbor Danica, ki je eden najvidnejših nosilcev kulture v občini Škocjan.

Dnevi se bodo sklenili z literarno-glasbenim večerom in zaprtjem Voukove razstave v Narodnem muzeju na Metelkovi. Večer z naslovom Trivium gre na pot bo posvečen spominu na pesnika Fabjana Hafnerja (1966-2016). Alenka Resman Langus bo ob spremljavi kitarista Janeza Gregorčiča brala iz dvojezičnega zbornika Trivium/tri poti/drei wege 2000-2014.

Koroške kulturne dneve v Ljubljani organizirata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani. Častni pokrovitelj letošnjih dnevov je predsednik vlade Miro Cerar. Dneve bo odprl minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Razen koncerta Koroška pesem preko meja bodo vse prireditve brezplačne.