Slovenija 5.4.2017 6:00

Ob 70-letnici fotografske agencije Magnum razstava Roberta Cape in članov Magnuma

Ljubljana, 5. aprila - V Cankarjevem domu bodo drevi odprli retrospektivo legendarnega vojnega fotografa in portretista nekaterih izjemnih osebnosti prve polovice 20. stoletja Roberta Cape. Razstavo, ki jo je ob letošnji 70-letnici delovanja posredovala znamenita fotografska agencija Magnum, bosta pospremili razstavi v Galeriji Photon in na Balassijevem inštitutu.

Capa, ki velja za enega najpomembnejših vojnih fotografov vseh časov, je zapustil več kot 70.000 negativov, ki pomenijo enkraten pogled na zgodovino 20. stoletja.

Retrospektiva v Galeriji CD obsega 97 črno-belih fotografij s prizori ključnih dogodkov iz petih vojn, ki jim je Capa sledil s kamero: od španske državljanske, druge kitajsko-japonske, druge svetovne vojne z izkrcavanjem zaveznikov v Normandiji in osvoboditvijo Pariza, do arabsko-izraelskega konflikta ter prve vojne v Indokini. Na ogled bo tudi vrsta portretov njegovih prijateljev in umetniških kolegov, kot so bili Ernest Hemingway, William Faulkner, Henri Matisse in Pablo Picasso.

Capa se je rodil leta 1913 v Budimpešti kot Endre Friedmann. Leta 1933 je prišel v Pariz, kjer se je spoznal z Andrejem Kerteszem, Davidom Seymourjem in Henrijem Cartier-Bressonom. Sledila so številna potovanja po vojnih žariščih, od Španije do Vietnama, kjer je leta 1954 umrl, ko je med fotografiranjem stopil na mino. Capa je poleg Cartier-Bressona tudi eden najslavnejših ustanoviteljev pariške agencije Magnum, ki je začela delovati leta 1947.

Kot del razstave bo v Galeriji CD predvajan ameriški dokumentarni film Robert Capa: V ljubezni in vojni iz leta 2004 v režiji Anne Makepeace. Kot so zapisali v CD, je režiserka v njem upodobila življenje človeka brez korenin, ki je ljubil mir, pa je vseeno posnel številne slovite podobe vseh večjih svetovnih vojaških spopadov. Film je že bil prikazan na 19. festivalu dokumentarnega filma.

V CD ob razstavi, ki bo na ogled do 27. avgusta, napovedujejo četrtkova javna vodstva, na katerih bodo kot gostje s komentarji sodelovali fotograf agencije Reuters in dobitnik Pulitzerjeve nagrade 2016 Srdjan Živulović, fotograf Mladine Borut Krajnc, Delov fotograf Jure Eržen ter novinarka in fotografinja Meta Krese. Pripravili bodo tudi okrogli mizi ter predavanja.

V Galeriji Photon bo od 7. aprila do 19. maja na ogled razstava z naslovom Close Enough? Dovolj blizu? - 70 let Magnuma. Na njej bo predstavljen izbor 60 del iz bogate zgodovine Magnuma, vključno z nekaterimi ikoničnimi podobami velikih imen zgodovine fotografije, od Herberta Lista, Brucea Davidsona, Elliota Erwitta, Wernerja Bischofa, Martina Parra in Cape.

V Kulturnem centru veleposlaništva Madžarske Balassijevem inštitutu pa bo od 6. aprila do 2. junija na ogled razstavo Pred Capo in po njem - fotografije madžarskih vojnih fotografov pred stotimi leti in danes.

Agencija Magnum Photos, ki je bila ustanovljena dve leti po koncu druge svetovne vojne, svoj obstoj dolguje štirim fotografom, Cartier-Bressonu, Capi, Georgeu Rodgerju in Davidu "Chimu" Seymourju, ki so Magnum ustvarili po svojih merilih. Kot so zapisali v CD, sta agenciji Magnum enako pomembna motiv fotografije in način njegovega prikaza.

Magnum se je s sedežema v Parizu in New Yorku - danes ima uredništvi še v Londonu in Tokiu - radikalno odmaknil od konvencionalne medijske prakse svojega časa: najprej s svojo sestavo združenja v lasti članov fotografov in zatem z zahtevo, da z avtorskimi pravicami v celoti razpolagajo fotografi sami, so še zapisali.