Svet 5.4.2017 6:00

Pandurjev Faust prvič gostuje v Italiji

Trst, 5. aprila - Ljubljanska Drama se tokrat s predstavo pokojnega režiserja Tomaža Pandurja Faust odpravlja v Trst. V okviru sodelovanja med Slovenskim stalnim gledališčem (SSG) v Trstu in Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine jo bodo gostili v dvorani gledališča Rossetti. To bo prva uprizoritev predstave v Italiji.

Ljubljana. Pokojni režiser Tomaž Pandur (1963-2016). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pokojni režiser Tomaž Pandur (1963-2016).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V veliki koprodukciji se je Pandur soočal z enim največjih evropskih mitov. Čeprav Faustova zgodba temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je prodal dušo hudiču, pravzaprav govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o njegovi potrebi po razumevanju sebe in sveta v širšem kontekstu, so zapisali v SSG Trst.

Pandur je nekoč o predstavi dejal: "Goethejevo mojstrovino Faust, dramsko pesnitev o človeku, ki je podpisal pogodbo s hudičem, imenujemo tudi 'božanska tragedija', saj se ukvarja z mikro- in makrokozmosom, z osebnim in javnim, z vedenjem in spoznanjem, z neustavljivo potrebo in nenehnim stremljenjem posameznika k večjemu in boljšemu, ne ozirajoč se na ceno teh strasti".

Kot Faust v uprizoritvi nastopa Igor Samobor, Branko Šturbej kot Mefisto, Barbara Cerar kot Gospa Mefisto, Polona Juh kot Margareta, Branko Jordan kot Valentin, Uroš Fürst kot Vodja kabineta ter Robert Korošec, Filip Samobor, Žan Perko in Matic Lukšič kot Člani kabineta.

Predstava bo na ogled ob prvi obletnici režiserjeve smrti, so opomnili v SSG Trst.

Faust ima za seboj dolgo festivalsko pot. Med drugim je predstava gostovala na Mednarodnem gledališkem festivalu Interference v romunskem Cluju, festivalu uprizoritvenih umetnosti v Seulu, na MNT-festu v Makedoniji, Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v kolumbijski Bogoti in Cervantesovem mednarodnem festivalu v mehiškem kraju Guanajuato.

Februarja so predstavo gostili tudi v madridskem Teatru Espanol, v katerem so se pokojnemu režiserju poklonili z več dogodki.