Svet 6.4.2017 5:00

Japonski skladatelj Sakamoto izdal album glasbe za namišljeni film Tarkovskega

Pariz, 6. aprila - Japonski skladatelj Ryuichi Sakamoto je po osmih letih od zadnje studijske izdaje napovedal nov album, za katerega je navdih našel v delih priznanega ruskega filmskega mojstra Andreja Tarkovskega. Izid albuma async, ki je po glasbenikovih besedah "album glasbe za namišljeni film Tarkovskega", je napovedan za 28. april.

Japonska, Tokio. Japonski skladatelj Ryuichi Sakamoto. Foto: Xinhua/STA

Japonska, Tokio.
Japonski skladatelj Ryuichi Sakamoto.
Foto: Xinhua/STA

Japonski skladatelj elektronske glasbe je skladbe za album komponiral na sintetizatorju, navdih pa je našel v scenah iz filmov Tarkovskega, kot so Stalker, Andrej Rubljov, Solaris in Zrcalo. Z albumom se je Sakamoto poklonil tudi režiserjevemu očetu, pesniku Arseniju Tarkovskemu. Njegove verze v eni od skladb recitira frontman britanske skupine Japan David Sylvian.

Album vključuje tudi zvoke iz narave, ki jih je Sakamoto posnel med ruševinami in na vrtovih. Slišati je dež, veter, hojo po suhi travi ter zvoke japonskega tradicionalnega tristrunskega brenkala shamisena. Za potrebe albuma se je celo podal v muzej, kjer je igral na zvočne kipe oblikovalca pohištva Harryja Bertoie.

O albumu je glasbenik povedal: "Bilo je kot osvajati goro po brezpotju, brez zemljevida. Takoj, ko sem osvojil greben, se je pojavil nov in zdelo se je kot, da na obzorju nikoli ne bo vrha."

Sakamoto (65) je že poprej ustvarjal filmsko glasbo, med drugim za filma Zadnji kitajski cesar v režiji Bernarda Bertoluccija in Srečen božič, gospod Lawrence, ki ga podpisuje Nagisa Oshima, nazadnje pa tudi za film Povratnik režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer slovi po tem, da je v 80. letih minulega stoletja s spojem elektronskih glasbil ter japonskih in zahodnjaških klasičnih glasbenih oblik in ritmov ustvaril temelje za t.i. synthpop, ki sta mu nato sledila house glasba in hip-hop.

Leta 2014 so mu diagnosticirali raka, lani pa ga je izjemno pretresla smrt prijatelja Davida Bowieja, s katerim je zaigral v filmu Srečen božič, gospod Lawrence. Lani je med obiskom Pariza za AFP povedal, da si želi pred smrtjo samo ene stvari: "Posneti popoln album."