Svet 5.4.2017 10:56

Ilustrator in pisatelj Wolf Erlbruch dobitnik spominske nagrade Astrid Lindgren

Stockholm, 5. aprila - Nemški ilustrator in pisatelj Wolf Erlbruch je letošnji dobitnik spominske nagrade Astrid Lindgren (Alma). Po presoji žirije zna Erlbruch eksistencialna vprašanja približati in bralcem vseh starosti. "Njegova dela bralcem univerzum približajo s humorjem in toplino, globoko zasidranima v humanističnih idejah," piše v utemeljitvi.

Erlbrucha so za dobitnika nagrade Alma razglasili v torek, nagrado mu bodo izročili 29. maja v Stockholmu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Erlbruch se je rodil leta 1948 v Wuppertalu v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija, kjer živi še danes. Študiral je grafično oblikovanje in najprej delal za revije, kot sta Stern in Esquire, nato se je posvetil knjigi. Debutiral je leta 1985 z ilustracijami za knjigo Jamesa Aggreya The Eagle That Would Not Fly. Do leta 2009 je tudi poučeval risanje in bil profesor na Univerzi v Wupprtalu.

Med njegovimi avtorskimi slikanicami velja omeniti delo Račka, smrt in tulipan. Po njej je Lutkovno gledališče Ljubljana leta 2014 na oder postavilo istoimensko senčno predstavo. Zgodba slikanice tematizira smrt. Kot so zapisali v gledališču, skozi nenavadno prijateljstvo med račko in smrtjo, ki kljub začetni nezaupljivosti na koncu postane trdno in iskreno, otroci spoznavajo, da je tudi smrt del življenja.

V njegovih delih pogosto nastopajo živali, še posebej medvedje. Tudi edina v slovenščini dostopna Erlbruchova slikanica nosi naslov Medvedji čudež (Tangram, 1998). V slovenščino jo je prevedla Polonca Kovač.

Erlbruch pa je ilustriral tudi skoraj 50 naslovov drugih avtorjev. Pri svojem delu pogosto kombinira različne tehnike, denimo kolaž, svinčnik, pastel in akvarel.

Nagrado Alma, ki je vredna pet milijonov kron, je leta 2002 ustanovila švedska vlada. Namenjena je pisateljem ter ilustratorjem, ki delujejo v duhu Astrid Lindgren.

Kot je ob novici o nagradi sporočil Erlbruch, ima rad avtoričina humor in ostrino. Dodal je: "Sem v šoku in bom še nekaj časa. Vendar je čudovito."

Prva sta leta 2003 nagrado Alma prejela ameriški pisatelj in ilustrator Maurice Sendak (1928-2012) ter avstrijska avtorica Christine Nöstlinger. Lani jo je prejela ameriška pisateljica Meg Rosoff.

Za nagrado Alma je bilo letos nominiranih 226 posameznikov iz 60 držav, Slovenska sekcija IBBY je nominirala avtorja Andreja Rozmana Rozo in ilustratorja Petra Škerla.