Slovenija 6.4.2017 9:00

V Galeriji Photon Magnumovi fotografi, na Balassijevem inštitutu madžarska vojna fotografija

Ljubljana, 6. aprila - Ob letošnji 70-letnici delovanja znamenite fotografske agencije Magnum bodo ob razstavi vojnega fotografa in soustanovitelja agencije Roberta Cape v Ljubljani odprli še dve postavitvi. Na Balassijevem inštitutu bodo drevi odprli razstavo Pred in po Capi, v Galeriji Photon pa v petek razstavo Close Enough? Dovolj blizu? - 70 let Magnuma.

Postavitev z naslovom Pred in po Capi v kulturnem centru veleposlaništva Madžarske Balassijevem inštitutu bo predstavila madžarske fotografe, ki so fotografirali na vojnih območjih.

Prvi pogosto fotografiran vojni dogodek je bila prva svetovna vojna, ki jo bodo predstavili s pomočjo digitalnega fotoarhiva Fortepan. Oborožene spopade našega časa pa bodo obiskovalci razstave spoznaval preko fotografij Istvana Bielika, ki je fotografiral v Siriji in Sandorja Csudaia, ki je fotografiral v Ukrajini. Veronika Devenyi je fotografirala v Afganistanu, Gyula Soprony pa je na svojih fotografijah ovekovečil trenutke v Libanonu.

Kot je na sredini novinarski konferenci v Galeriji Photon povedal kurator Capa Centra v Budimpešti Istvan Viragvolgyi, bi, če primerjamo fotografije, nastale pred stotimi leti in sodobne, pričakovali, da bodo slednje zaradi razvoja tehnologije razkrivale več. Vendar temu ni tako. S pomočjo sodobnih tehnologij danes sicer lahko vidimo tudi v temi, vendar pa so pred stotimi leti fotografi lahko posneli marsikaj, za kar danes, ko se podobe in informacije z bliskovito naglico širijo prek interneta in družbenih omrežij, ne dobijo dovoljenja.

Na razstavi v Galeriji Photon bo predstavljen izbor fotografij iz bogate zgodovine Magnuma, vključno z nekaterimi ikoničnimi podobami velikih imen zgodovine fotografije, kot so Herbert List, Bruce Davidson, Elliot Erwitt, Werner Bischof in Capa.

Prodajno razstavo sodobnih povečav, narejenih po originalnih negativih članov agencije Magnum, so po besedah direktorja in programskega vodje galerije Photon Dejana Sluge pripravili z oddelkom agencije, ki v svojih galerijah razstavlja in prodaja sodobne povečave članov Magnuma.

Izbor je naredil skupaj z vodjo omenjenega oddelka Simone Klein in je, kot je dejal, po svoje naključen. Podaja presek fotografij Magnumovih članov od leta 1930 pa do leta 2011, med starejšimi sta denimo fotografiji Herberta Lista iz 30. let. Kot je pojasnil Sluga, je namreč List, ki je postal član agencije kmalu po ustanovitvi leta 1947, nekatere svoje starejše avtorske fotografije avtorsko zaščitil preko Magnuma.

Ob sodobnih povečavah Magnumovih fotografov, katerih cene se bodo gibale od 750 do 7200 evrov, bo v Galeriji Photon možno kupiti še številne publikacije ter vrsto izdelkov, opremljenih z Magnumovimi fotografijami.

V Ljubljani bo razstava na ogled do 19. maja, nato se bo selila še v dunajsko izpostavo Galerije Photon.

Magnum Photos je največja in najbolj znana fotografska agencija na svetu. Leta 1947 so jo ustanovili Henri Cartier-Bresson, Capa, David Seymour in George Rodger. Agencija je pravzaprav fotografska kooperativa v lasti članov te organizacije, ki pa so si med seboj avtorsko zelo različni.

Magnumov arhiv se dnevno posodablja z novimi deli z vsega sveta, ki jih prispevajo predvsem Magnumovi člani, v določene zbirke pa lahko prispevajo tudi fotografi nečlani. Na spisku Magnumovih fotografov jih po besedah Sluge trenutno najdemo 92, od tega 49 živečih. Magnum fotografske podobe zagotavlja tiskanim medijem, založnikom, oglaševalcem, televiziji, galerijam in muzejem po vsem svetu. Organizacijsko ga sestavljajo uredništva v New Yorku, Londonu, Parizu in Tokiu.

Razstava Cape v galeriji Cankarjevega doma, ki združuje 97 črno-belih fotografij s prizori ključnih dogodkov iz petih vojn, ki jim je Capa sledil s kamero, ter vrsto portretov njegovih prijateljev in umetniških kolegov, bo na ogled do 27. avgusta. Razstavo je ob jubileju posredovala agencija Magnum.