Slovenija 5.4.2017 14:59

Svetovni dan knjige bo že četrto leto uvedla Noč knjige

Ljubljana, 5. aprila - Pred svetovnim dnevom knjige bo v Sloveniji in zamejstvu 21. aprila že četrto leto potekala Noč knjige. K projektu, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Unesca in katerega nosilca sta Založba Sanje in Javna agencija za knjigo RS, je že 17 dni pred začetkom pristopilo skoraj 200 prirediteljev z več kot 350 dogodki.

Srbija, Beograd. Knjige, knjižni sejem. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Knjige, knjižni sejem.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Po besedah direktorja založbe Sanje Roka Zavrtanika pričakujejo okoli 100.000 ljudi. Po dosedanjih statistikah se največ dogodkov, kar 92, obeta na Štajerskem, sledi Ljubljana z okolico z 88 dogodki, tej pa Primorska s 33 prireditvami, je na novinarski konferenci povedala Katarina Ropret iz založbe Sanje. Kot je poudarila, to še niso dokončne številke, saj še vedno zbirajo prijave.

Direktor Javne agencije za knjigo RS Aleš Novak je povedal, da projekt razumejo kot razširitev praznovanja dneva knjige, ki bo 23. aprila. Prireditev se mu zdi dragocena, ker povezuje številne akterje, od bralcev, avtorjev in založnikov do knjižnic, knjigarn in drugih, ki se ukvarjajo s knjigo. Agencija za knjigo se v dogajanje vključuje s 14 programskimi dogodki, med drugim bodo poskrbeli za najranljivejše skupine; štiri dogodke bodo pripravili v zaporih, je povedal Novak.

Med prijavitelji dogodkov je največ šol (84), sledijo knjižnice. Kot je povedala direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda, je od 58 knjižnic v projekt vključenih kar 42, ki bodo ponudile 111 dogodkov. To pomeni, da bo kar tretjina prireditev potekala v knjižnicah.

V Mestni knjižnici Ljubljana bodo na Noč knjige v t.i. knjižnici na pločniku pripravili dogodek z raperjem Rokom Trkajem, med drugim se bodo poklonili tudi 150. obletnici rojstva Frana Milčinskega. Prireditve v organizaciji mestne knjižnice bodo potekale v knjižnici Otona Župančiča, knjižnici Prežihovega Voranca in v Trubarjevi hiši literature, je povedala Jelka Gazvoda.

Doslej se je k projektu prijavijo tudi 35 zvez in društev, med njimi Društvo slovenskih pisateljev. Predsednik društva Ivo Svetina je izrekel nekaj kritičnih besed zoper kulturno politiko. Po njegovem mnenju "bomo lahko, če bomo priča današnjemu trendu v kulturni politiki, čez nekaj let namesto o noči knjige, govorili o zatonu knjig".

Med organizatorji dogodkov so tudi založbe, knjigarne in gimnazije. Doslej se je prijavilo tudi šest zaporov, štirje vrtci in dve gledališči. Projektu se je letos pridružila tudi Mestna občina Ljubljana.

Pri projektu bodo sodelovali številni priznani literati in ilustratorji, med najbolj dejavnimi bo Tone Partljič.

S projektom želijo vstopiti tudi v mednarodni prostor. V nekaterih državah projekt že poteka, vendar pa je ponekod zasnovan zelo komercialno, zato želijo predstaviti bolj povezovalno različico, ki bi vključevala vse, je dejala predstavnica mednarodnega projekta Noči knjige Andreja Udovč.

Projekt Noč knjige bo del Slovenskih dnevov knjige, ki bodo s 30 dogodki in 70 sodelujočimi avtorji potekali od 19. do 23. aprila, pa je povedala vodja projekta Slovenski dnevi knjige Martina Fekonja.