Svet 7.4.2017 6:00

V nekaterih svetovnih muzejih bodo obeležili 100. obletnico Duchampove Fontane

Frankfurt, 7. aprila - V nekaterih svetovnih muzejih, tudi v frankfurtskem muzeju Städel, bodo v nedeljo s posebno akcijo obeležili 100. obletnico dela Fontana francoskega slikarja in kiparja Marcela Duchampa (1887-1968). V muzeju Städel bodo tako enemu izmed moških stranišč spremenili namembnost; postal bo prostor akcije, vanj pa bodo lahko vstopale tudi ženske.

Obiskovalci bodo lahko v stranišču izvajali najrazličnejše akcije in jih posneli, posnetke pa nato po pisanju nemške tiskovne agencije dpa delili preko družbenih omrežij.

Poleg tega bodo sodelujoči muzeji v nedeljo med 15. in 16. uro ponujali tudi prost vstop. Obiskovalci bodo morali osebju ob vstopu le povedati geslo, ki se glasi Richard Mutt. Pod tem psevdonimom je namreč Duchamp leta 1917 pod naslovom Fontana razstavil pisoar. S pisoarjem, ki ga je razstavil kot umetniško delo, je umetnik dokončno prelomil s tradicionalno umetnostjo.

Duchamp je na začetku sicer slikal v kubističnem slogu, a je v njegovih slikah že mogoče zaslediti elemente futurizma. Okrog leta 1913 pa se je poslovil od klasične umetnosti in skušal okvir njenih estetskih vrednot preseči z razumsko akcijo ter se s svojimi kreacijami vključiti neposredno v svet okoli sebe.

Leta 1913 je ustvaril svoj prvi objekt vrste ready-made, in sicer prednje kolo kolesa, pritrjeno na podstavek. S tem provokativnim dejanjem je futuristom sporočil, da je njihov trud, v sliki predstaviti in slaviti gibanje, nesmiseln, kajti to je mogoče bolje in enostavneje napraviti tako, da v prostor pač postaviš pravi gibljivi predmet. Leta 1914 se je preselil v New York in postal eden vodilnih predstavnikov dadaističnega gibanja. Leta 1921 je ustanovil časopis New York Dada.

V nedeljski akciji bodo med drugim sodelovali še berlinski muzej Hamburger Bahnhof, kölnski Muzej Ludwig, londonska galerija Tate Modern, pariški Center Pompidou, amsterdamski muzej Stedeljik, newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) in Nacionalni muzej moderne umetnosti v Kjotu.