Slovenija 7.4.2017 10:37

V Gleju predstave v izvedbi ŠtudenTeatra

Ljubljana, 7. aprila - S predstavo Pod uro se bo popoldne v Gledališču Glej začel drugi festival študentskega gledališča ŠtudenTeater. Projekt Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Gledališča Glej študentom neakademijskih smeri ponuja priložnost za gledališki izraz. Prikazali bodo štiri predstave, ki so jih mladi ustvarjalci izdelali s pomočjo starejših mentorjev.

Ljubljana. Gledališče Glej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče Glej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Do 9. aprila si bo poleg otvoritvene mogoče ogledati še predstave Ventil, Une druge tri sestre in Kopalniška 3. Predstave, ki bodo na ogled premierno, so nastale pod mentorskim vodstvom dramaturginje in režiserke Nine Šorak, režiserke Tjaše Černigoj, režiserja Jureta Novaka ter igralca Vita Weisa, so sporočili z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Nova sezona ŠtudenTeatra se je po dobrem odzivu v minuli sezoni začela lani jeseni. Po začetnih delavnicah, v katerih so udeleženci spoznali osnovne principe gradnje avtorskega gledališča, so se oblikovale štiri skupine, ki so pod mentorstvom omenjenih gledališčnikov izdelale štiri avtorske predstave različnih gledaliških poetik.

Program Glej, ŠtudenTeater je nastal leta 2015 v sodelovanju JSKD in Gledališča Glej. Razvil se je na podlagi opažanj, da imamo v Sloveniji dobro razvito srednješolsko gledališče, kjer nastajajo razmišljujoče in drzne predstave najrazličnejših gledaliških žanrov, študentsko gledališče pa je slabo zastopano. Na prehodu na fakultete so tako mladi ustvarjalci vrženi v prazen prostor.

Tovrstne težave poskuša reševati ŠtudenTeater s koordinatorji, ki študentom ponujajo infrastrukturno in organizacijsko pomoč. Drugo izdajo projekta so koordinirali Matjaž Šmalc z JSKD, predsednica društva Glej Inga Remeta in nekdanji umetniški vodja gledališča Marko Bratuša.

Skupinam, ki se formirajo znotraj projekta, je omogočen prostor za vaje, prostor končne produkcije - gledališče Glej - in mentor, poklicni gledališki ustvarjalec, ki jih med procesom nastajanja predstave vodi, jim svetuje in usmerja, so še zapisali v JSKD.