Slovenija 9.4.2017 8:00

Na 50. večeru Drama Akustika Amala ob 20-letnici delovanja

Ljubljana, 9. aprila - Drama Akustika bo nocoj zabeležila 50. koncert. Na njem bo ob svetovnem dnevu Romov nastopila skupina Amala, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja. Člani Amale pod vodstvom skladatelja in multinstrumentalista Imerja Traje Brizanija se bodo predstavili z edinstveno novo romsko glasbo, ki bi jo lahko imenovali "romski simfonični etno-jazz".

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Domen Groegl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Domen Groegl/STA
Arhiv STA

Brizani deluje na slovenskem glasbenem prizorišču že več kot tri desetletja. Ustvaril je bogat glasbeni opus, nastopal na številnih festivalih doma in v tujini ter za svoje delo prejel vrsto nagrad in priznanj. Predsednik republike Borut Pahor ga je aprila lani odlikoval tudi z medaljo za zasluge za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji.

Glasbeno pot je Brizani v Sloveniji začel kot basist v ansamblih popularne glasbe, pozneje pa je svoje improvizacijske talente uveljavil v jazzu. Izdal je več kot 20 avtorskih albumov in sodeloval s številnimi vrhunskimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Leta 1993 je ustanovil jazz zasedbo Brizani Project in z njo posnel pet avtorskih albumov.

Leta 1995 se je začel zapriseženi jazzist zanimati tudi za svoje romske korenine in ustanovil skupino Amala, katere glasba je preplet tradicionalnih romskih elementov in sodobnih jazzovskih prijemov. V njegovi glasbi vse navidezno nezdružljive prvine kljub spoju ohranjajo identiteto, izraz in so v medsebojni sinergiji glasbeni unikum, piše v najavi nocojšnjega koncerta.

Amala bodo 50. nastopajoči v nedeljskem glasbenem programu ljubljanske Drame Drama Akustika. Prvi koncert iz sklopa je bil 10. novembra 2013, ko je v Drami potekal Festival slovenskega šansona. Nato se je na akustičnih večerih zvrstilo veliko priznanih imen.

Čompe so denimo nastopile ob 90. življenjskem jubileju Štefke Drolc, Brina ob desetletnici svojega delovanja, na sporedu pa so bili tudi Terrafolk in Simbolični orkester, Marko Brecelj, Katalena, Silence, Mascara Quartet in Vasko Atanasovski Trio, Iztok Mlakar, Robert Jukič, Avtomobili, Manouche, Vlado Kreslin z očetom Milanom Kreslinom, Svetlana Makarovič in Milko Lazar ter Klemen Klemen s 50 gosti. Nazadnje so svojo mehkejšo, akustično plat predstavili metalci Noctiferia.