Slovenija 10.4.2017 5:00

Zaposleni v SF bodo danes odločali o svojih dveh predstavnikih v svetu javnega zavoda

Ljubljana, 10. aprila - Zaposleni v Slovenski filharmoniji bodo danes odločali o svojih dveh predstavnikih v svetu javnega zavoda Slovenska filharmonija (SF). Kot je za STA povedala predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše, bo glasovanje potekalo v filharmoniji med odmori ter po vaji orkestra in zbora. Rezultati bodo znani popoldne oziroma v torek dopoldan.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po njenih besedah bodo zaposleni svoja dva predstavnika v svetu javnega zavoda izbrali izmed štirih kandidatov, pri čemer so trije iz orkestra in eden iz zbora.

Ministrstvo za kulturo pa je kandidature za predstavnike Republike Slovenije v svetu javnega zbiralo do konca marca. Javni poziv za kandidature je sicer objavilo po tem, ko je vlada razširila članstvo v svetu zavoda s sedanjih petih na šest članov. Kandidature, oddane na ministrstvo, bo pregledala komisija, zadnjo besedo pred imenovanjem na vladi bo imel minister Tone Peršak.

Z nedavnimi spremembami sklepa o ustanovitvi javnega zavoda SF je vlada razširila članstvo v svetu SF tako, da bo bodo v njem štirje predstavniki ustanovitelja izmed strokovnjakov s področja dela zavoda, financ in pravnih zadev, zaposlene pa bosta namesto enega poslej zastopala dva člana.

Ustanovitveni akt SF je spremenila po stavki zaposlenih v orkestru filharmonije, ki je bila uperjena proti direktorju zavoda Damjanu Damjanoviču in šefu dirigentu Urošu Lajovicu. Oba sta odhod s položajev odklonila. Minister je sicer Damjanoviču ponudil, da bi s 1. julijem funkcijo zasedla nova oseba.

S spremembo ustanovitvenega akta SF pa je vlada vzpostavila tudi možnost sodelovanja zaposlenih v postopku imenovanja in razrešitve pomočnika direktorja za vodenje umetniško strokovnega dela za področje orkestra oziroma zbora. Zaposleni so namreč izrazili tudi željo po sodelovanju pri izbiri dirigenta oziroma umetniškega vodje obeh korpusov.

Kot je še povedala Marina Kopše, so sicer stavkovne dejavnosti v SF začasno ustavljene, saj stavkovne zahteve še niso izpolnjene. Glede prekinitve pogodbe z maestrom Lajovicem nimajo nobenih informacij, prav tako nimajo novih informacij glede direktorja Damjanoviča. Zdaj nameravajo počakati na nov svet zavoda, ki se bo predvidoma konstituiral do konca aprila.