Svet 10.4.2017 6:00

Mariborski Balet s Peer Gyntom v Madžarski narodni operi

Budimpešta, 10. aprila - Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Budimpešto, kjer bo danes na odru Madžarske narodne opere uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Uprizoritev je del programa 37. budimpeškega pomladnega festivala Budapesti Tavaszi Fesztival, so sporočili iz SNG Maribor.

Maribor. Vodja mariborskega baleta Edward Clug. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Vodja mariborskega baleta Edward Clug.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Pustolovska koreografska zgodba o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe, je prvi celovečerni pripovedni balet umetniškega direktorja mariborskega Baleta Edwarda Cluga. "Peer Gynt je kot kompleksni dramski lik iz istoimenske dramske pesnitve postavil Henrika Ibsena na mesto vodilnih dramatikov ob koncu 19. stoletja, medtem ko se je Edvard Grieg s svojim tenkočutnim nordijskim glasbenim idiomom uveljavil kot eden najznačilnejših predstavnikov romantike," je ob premieri jeseni 2015 povedal Clug.

Pri oblikovanju lastnega koncepta oziroma libreta je poleg stavkov iz Griegove priložnostne glasbe Peer Gynt posegel tudi po drugih Griegovih koncertnih, komornih in solističnih skladbah, da bi tako dosegel dinamičen in koherenten razvoj plesne pripovedi.

Kostumografija je delo Lea Kulaša, scenografija Marka Japlja, kiparska dela sta opravila Ivo Nemec in Milena Greifoner, asistenta koreografa sta Matjaž Marin in Miloš Isailović.

Predstava je navdušila tako občinstvo kot strokovno kritiko, ogledali pa so si jo tudi na prestižnem baletnem festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v Rusiji, v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, Narodnem gledališču Brno na Češkem, v Cankarjevem domu v Ljubljani in na Festivalu Lent.

Budimpeški pomladni festival letos poteka od 31. marca do 23. aprila. Njegov program se izvaja na več kot desetih prizoriščih in obsega različne umetniške dogodke - od klasične glasbe, opere, jazza, etno glasbe, plesa do sodobnega cirkusa, gledališča in vizualnih umetnosti -, na katerih nastopajo najboljši madžarski izvajalci in svetovne zvezde.