Slovenija 11.4.2017 5:00

V Vitanju ob dnevu kozmonavtike odkritje Gagarinovega kipa

Vitanje, 11. aprila - V Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v Vitanju bodo danes popoldne s slovesnim odkritjem doprsnega kipa prvega kozmonavta in heroja Sovjetske zveze Jurija Gagarina obeležili mednarodni dan kozmonavtike. Udeležil se ga bo tudi kozmonavt in župan Zvezdnega mesta Valerij Tokarev.

Vitanje. Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vitanje.
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Gagarin je sicer 12. aprila 1961 kot prvi človek poletel v vesolje, prav ta zgodovinski dogodek pa je utrl pot raziskovanju vesolja v korist vsega človeštva. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je v spomin na to pomembno prelomnico človeštva 12. april razglasila za mednarodni dan kozmonavtike.

Kot pojasnjujejo v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani, praznovanje mednarodnega dneva kozmonavtike hkrati opominja vse ljudi na zemlji, da je pri reševanju problemov potrebno skupno sodelovanje, poleg tega pa je tudi posebna spodbuda za mlade, da dosežejo svoje sanje in razširijo meje znanja ter medsebojnega razumevanja.

Nekdanji kozmonavt in preizkuševalec letal, danes pa župan javnosti sicer še vedno deloma zaprtega Zvezdnega mesta Valerij Tokarev bo eden od slovesnih govornikov na otvoritveni slovesnosti, ki ji bo sledil koncert ter ogled novega ruskega filma Gagarin - Prvi v vesolju.