Svet 12.4.2017 5:30

V Münchnu odkrili domnevno delo Gustava Mahlerja

München, 12. aprila - Muzikolog Berthold Over je v Münchnu odkril notni zapis, za katerega verjame, da gre za klavirski izvleček prve iz cikla petih Pesmi za umrlimi otroki poznoromantičnega skladatelja Gustava Mahlerja. Klavirska različica pesmi Zdaj dan spet nov bo v soncu vstal je doslej veljala za izgubljeno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hrvaška, Zagreb. Klavir. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Klavir.
Foto: Hina/STA

Po besedah muzikologa, ki je do nedavnega deloval na Univerzi v Mainzu, so rokopis našli med kupom not. Izvirno je bil v lasti dunajske družine Conrat, ki je v svojem glasbenem salonu med drugim gostila tudi Mahlerja (1860-1911) in njegovo ženo Almo. V München je rokopis zašel preko hčere družine, in sicer kot darilo za zasebno zbirko, v kateri je dlje časa ostal neodkrit.

Over je rokopis označil za pristno najdbo, ker opozarja na zaporedje, po katerem je nastalo pet pesmi za umrlimi otroki, ki sodijo med najbolj znane Mahlerjeve skladbe. Kot je zapisal v svojem znanstvenem prispevku, rokopis potrjuje domnevo, da je skladatelj prvo, tretjo in četrto pesem zložil leta 1901, drugo in peto pa leta 1904.

Pesemski cikel je Mahler napisal za glas in orkester na besedila nemškega pesnika Friedricha Rückerta. Pesnik je v svoje Pesmi za umrlimi otroki vključil 428 žalostink, skladatelj pa jih je izbral pet, ki jih je predvidel kot neločljivo celoto, ki naj bo kot taka tudi izvedena. Cikel so krstno izvedli leta 1905 na Dunaju.