Slovenija 12.4.2017 5:00

V Moderni galeriji bodo drevi podelili Jakopičevo nagrado in priznanji

Ljubljana, 12. aprila - V Moderni galeriji bodo drevi podelili nagrado in priznanji Riharda Jakopiča. Jakopičevo nagrado, najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost, letos za življenjsko delo prejme Marjan Gumilar. Priznanji za leto 2017 prejmeta kipar Tomaž Furlan in multidisciplinarna umetnica Tanja Lažetič.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gumilar se je rodil leta 1956 v Murski Soboti. Diplomiral je na oddelku za slikarstvo na ljubljanski likovni akademiji pri profesorju Gustavu Gnamušu, izpopolnjeval se je v Parizu. Je izredni profesor za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Prejel je vrsto nagrad in priznanj.

Ustvarjalno pot je začel v 80. letih minulega stoletja, ko je v slovenskem slikarstvu val živahnih ekspresivnih tendenc novo-figuralikov preglasil radikalne visoko modernistične postavke abstrakcije. Vendar je bila zanj figura preveč določujoča, nazorna in omejujoča, zato je moral znotraj lastne usmeritve iznajti nov in svojstven izraz, ki bi po eni strani pomenil odmik od konvencij modernistične abstraktne slike, istočasno pa bi obdržal njeno ostrino in izrazno moč.

Danes se je umetnik, sicer v popolnoma drugačni situaciji, znašel pred podobnim problemom: kako narediti svežo, aktualno, ne-hermetično sliko s prepričljivim sporočilom, ki temelji na imanentni primarni moči slikarstva in ohranja znakovno odprtost, ne da bi zapadel v fetišizacijo metierja in poveličevanje sredstev, je zapisala likovna kritičarka Nadja Gnamuš.

Furlan se je rodil leta 1978 v Kranju. Iz kiparstva je diplomiral na ALUO. Njegova osrednja medija sta video in performans, posveča pa se tudi instalaciji, fotografiji in knjigi umetnika. V zadnjih letih se je s svojim desetletje trajajočim projektom Ware predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Zanj je leta 2012 tudi prejel nagrado skupine OHO za mlade umetnike.

Tanja Lažetič se je leta 1967 rodila v Ljubljani. Študirala je na Fakulteti za arhitekturo ter delovala v več rezidencah po svetu. Za seboj ima številne samostojne in skupinske razstave doma in po svetu. V zadnjih letih je ustvarila 15 zelo različnih umetniških del in projektov. Večinoma gre za obsežne fotografske instalacije, nekaj je videov in performansov. Izvedla je tudi grafično serijo v sitotisku, serijo keramičnih izdelkov, poleg tega je ustvarila več knjig umetnika.

Ustanovitelji nagrade Riharda Jakopiča so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ALUO ter Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo še Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrado podeljujejo od leta 1969, priznanji bodo letos podelili petič.

V galeriji ZDSLU pa so na ogled postavili razstavo lanskoletnih dobitnikov priznanj Riharda Jakopiča Mita Gegiča in Sanele Jahić. Gegič se predstavlja s ciklom Waiting and Wanting and Waiting (2015), Sanela Jahić pa s cikloma Tempo tempo (2014) in Pet rokovanj (2016).