Svet 12.4.2017 10:39

Žižek med prejemniki nagrade Hemingway

Lignano, 12. aprila - Filozof Slavoj Žižek je eden od štirih prejemnikov letošnje nagrade Hemingway, pišejo številni mediji. Pri založbi Ponte delle Grazie bo ob priložnosti izšel tudi nov Žižkov esej z italijanskim naslovom Il coraggio della disperazione, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa. Ostali nagrajenci so Zadie Smith, Massimo Recalcati in Nino Migliori.

Ljubljana. Filozof Slavoj Žižek. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filozof Slavoj Žižek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V utemeljitvi nagrade Hemingway za popotovanje misli (avventura del pensiero) po navedbah Primorskega dnevnika piše, da Žižek "velja za enega najbolj prodornih svetovnih filozofov" in "izstopa s svojo radikalno in izvirno kritiko sodobni družbeni in gospodarski ureditvi".

V najavi nagrajencev so izpostavili Žižkovo neverjetno bibliografijo, ki obsega okoli 60 del, brezštevilne članke in intervjuje ter filma Žižek! in Perverznežev filmski vodnik, ki ga delajo prepoznavnega tudi zunaj akademskih krogov.

Ostali trije prejemniki nagrade Hemingway so britanska pisateljica Zadie Smith za književnost, italijanski psihoanalitik Massimo Recalcati kot pričevalec našega časa ter italijanski fotograf Nino Migliori.

Nagrada Hemingway je poimenovana po ameriškemu pisatelju in novinarju Ernestu Hemingwayju. Bil je navezan na Furlanijo in na sosednjo Benečijo, kjer je bil med drugim vojak v prvi svetovni vojni. Tudi na osnovi teh svojih vojnih izkušenj je Hemingway zapisal roman Zbogom orožje. Nekaj časa je vojak Ernest preživel tudi v Sloveniji in sicer na Soški fronti, še navaja časnik.

Nagrade bodo v Lignanu podelili sredi junija. Za njimi stoji Občina Lignano v Furlaniji ob sodelovanju Dežele Furlanije - Julijske krajine in knjižne prireditve Pordenonelegge.