Slovenija 12.4.2017 14:20

V ospredju Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani odnos med avtorjem in bralcem

Ljubljana, 12. aprila - Slovenski dnevi knjige bodo v Ljubljani potekali med 19. in 23. aprilom. Organizatorji bodo pod geslom Jaz te pišem, knjiga, kdo te bere? v ospredje postavili odnos med avtorji in bralci, ki ga bodo raziskovali skozi tematske sklope brezbrižnosti, ženskih avtoric in humorja v literaturi.

Ljubljana, Mestni trg. Slovenski dnevi knjige. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Mestni trg.
Slovenski dnevi knjige.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Festivalsko dogajanje bo sestavljalo okoli 30 dogodkov na različnih lokacijah v Ljubljani, predstavili pa se bodo tako prepoznavni kot mladi perspektivni avtorji, nekaj bo tudi gostov iz tujine. Po navedbah organizatorjev bo na dnevih knjige sodelovalo 70 ustvarjalcev s področja literature, med njimi bodo tudi Didier Decoin, Ivana Djilas, Neli Filipić Kodrič, Nikolai Jeffs, Mojca Kumerdej, Eric-Emmanuel Schmitt in Svetlana Slapšak.

Pred začetkov festivala je predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina izpostavil, da je pisatelj prvi v procesu nastajanja knjige: "Brez avtorja ne bi bilo založb, brez založbe pa ne bi bilo avtorjeve knjige."

Opozoril je tudi na položaj slovenskih pisateljev, ki je po njegovem nevzdržen. Ob tem je izpostavil nizek proračun za kulturo ter nižanje subvencij za založbe in sredstev za nakup knjižničnega gradiva.

Svetina upa, da bodo slovenski dnevi knjige dodatno opozorili na slovenske avtorje in omogočili povezave z založniki, ki so ključnega pomena. Prepričan je še, da bodo dnevi dosegli cilj in bralce spodbujali k branju.

"Literarna infrastruktura se je v zadnjih letih sesula," je opozorila tudi predsednica programskega odbora Gabriela Babnik, ki je izpostavila, da so največje žrtve tega rušenja ravno avtorji, ki jih po njenih besedah država obravnava katastrofalno.

Opozorila je tudi na zniževanje sredstev za dneve knjige. "Vsi pričakujejo, da bomo avtorji delali zastonj, da bomo manj teoretični in bolj komunikativni, da bomo govorili iz neke točno določene pozicije," je še dejala Gabriela Babnik. Zato z dnevi knjige avtorjem omogočajo, da predstavijo svoja dela, in skušajo najti neposreden dialog z bralci.

Ljubljanska izdaja dnevov knjige se bo začela 19. aprila s slavnostjo otvoritvijo v Mestni hiši z glasbo Klarise Jovanović ter nagovorom Svetine in ministra za kulturo Toneta Peršaka. Društvo slovenskih literarnih kritikov bo v času ljubljanskih dnevov knjige podelilo nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo minulega leta po mnenju slovenskih literarnih kritikov.

V sklopu Nodierovih dnevov v organizaciji Francoskega inštituta, s katerim so se povezali organizatorji festivala, bodo slovenski študentje izbrali prvega nagrajenca akcije Goncourtov seznam/Slovenski izbor. Festival se bo letos vrnil v fužinski lokal Sombrero, kjer bodo sodelujoči avtorji pripovedovali zgodbe o nadzoru, prvič pa se širi tudi v ljubljanske muzeje in galerije z javnimi vodstvi po razstavah.

Posebno pozornost bodo letos namenili programu za mlade bralce. "Odnos med avtorjem in bralcem je pri mladinskih pisateljih še posebej kompleksen, naša odgovornost je velika," je povedala članica programskega odbora Janja Vidmar. Mlade bodo s pripovedovanjem zgodb poskušali spodbuditi k razmišljanju o nadzoru in se dotaknili odnosa avtorja do mladega bralca. Najmlajši bralci pa bodo med drugim na delavnici lahko ustvarjali s pasteli v družbi pisateljice in ilustratorke Lile Prap.

Organizatorji so povabili tudi pet slovenskih avtorjev, da spišejo kratko zgodbo na temo nadzora, je povedala koordinatorka dnevov Martina Fekonja. Avtorjem niso dali podrobnejših smernic, ker jih je zanimal njihov pogled na problematiko. Zgodbe so zbrane v knjigi Opazovani. Ta bo na voljo na knjižnem sejmu, ki bo v času festivala potekal na Stritarjevi ulici. Pogovor z avtorji zgodb pa bo na ob zaključku festivala na svetovni dan knjige potekal v ljubljanski Mestni hiši.

Sicer pa bodo dnevi potekali še v Dolu pri Hrastniku, Celju, Slovenskih Konjicah, Ormožu, Novem mestu, Lenartu, Kranju, Krškem in Kopru. V Mariboru bodo letos obeležili 20. izdajo dnevov knjige s temo Maribor kot motiv v literaturi.