Na hitro prelistano 15.4.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. aprila - Pri založbi Mladinska knjiga je izšla knjiga Bruna Šimleše Umetnost življenja, pri založbi Modrijan pa knjiga Utopljeni detektiv irskega avtorja Neila Jordana. Založba Zala je izdala zbirko zgodb 13 slovaške avtorice Jane Bodnarove, Celjska Mohorjeva družba pa slikanici Rocie Bonilla Najvišja gora knjig na svetu in Kakšne barve je poljubček?

Ljubljana. Slikanica Najvišja gora knjig na svetu. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Najvišja gora knjig na svetu.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka zgodb slovaške avtorice Jane Bodnarove z naslovom 13. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka zgodb slovaške avtorice Jane Bodnarove z naslovom 13.
Foto: STA

Ljubljana. Detektivska zgodba Neila Jordana z naslovom Utopljeni detektiv. Foto: STA

Ljubljana.
Detektivska zgodba Neila Jordana z naslovom Utopljeni detektiv.
Foto: STA

Ljubljana. Bruno Šimleša v najnovejši knjigi podaja roko svoji mali hčeri in jo vodi čez poglavja Umetnosti življenja, da bi spoznala, kaj vse je ljubezen in tako iz svojega življenja ustvarila umetnino. Foto: STA

Ljubljana.
Bruno Šimleša v najnovejši knjigi podaja roko svoji mali hčeri in jo vodi čez poglavja Umetnosti življenja, da bi spoznala, kaj vse je ljubezen in tako iz svojega življenja ustvarila umetnino.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Kakšne barve je poljubček?. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Kakšne barve je poljubček?.
Foto: STA

UMETNOST ŽIVLJENJA - OSEM STOPNIC DO RAZUMEVANJA, KAKO POLNO ŽIVETI ŽIVLJENJE

Bruno Šimleša v najnovejši knjigi podaja roko svoji mali hčeri in jo vodi čez poglavja Umetnosti življenja, da bi spoznala, kaj vse je ljubezen in tako iz svojega življenja ustvarila umetnino. Njegov nagovor velja deklici, pa vendar je spoznanja v knjigi namenil nam vsem, so zapisali pri založbi.

Osem poglavij pomeni osem stopnic do razumevanja, kako polno, pristno, modro in odgovorno živeti svoje življenje že zdaj, ta trenutek, da iz njega ustvarimo mojstrovino, prežeto z ljubeznijo. To je ljubezen do sebe, ljubezen do drugih ljudi, partnerja, narave, svobode. Saj če dobro razumemo ljubezen, se zavedamo tudi lastne vrednosti. Če imamo to, bo naše življenje neprecenljiva umetnina, so še zapisali. Knjigo je prevedla Damjana Bakarič.

Šimleša, rojen leta 1979, je avtor knjig s področja popularne psihologije in duhovnosti. Doslej je objavil osem knjig, Ljubeznoslovje in Šola življenja, obe sta prevedeni v slovenščino, sta bili med največjimi uspešnicami na omenjenem področju.

UTOPLJENI DETEKTIV - NEKLASIČNA DETEKTIVSKA ZGODBA

Utopljeni detektiv na prvih straneh sicer obeta tisto, kar napoveduje naslov, prav kmalu pa se izkaže, da nikakor ni klasična detektivska zgodba. Avtor Neil Jordan sam pravi, da je to knjiga o izdajstvu, ljubosumju, ki je nujen del ljubezni, krivdi in samospraševanju. Sicer z napeto zgodbo ali bolje prepletom dveh - o detektivovem iskanju pred leti izginule deklice in o težavah v njegovem lastnem zakonu -, polnih presenečenj in nepričakovanih zasukov, ki pa pritegne predvsem z značilno jordanovskim slogom pisanja. Tega zaznamujejo živahna prvoosebna pripoved, sproščeni dialogi, natančno izrisani značaji, psihološka pronicljivost in izmuzljiva skrivnostnost.

Detektiv Jonathan je Anglež na začasnem delu v neimenovanem vzhodnoevropskem mestu. Tam živi z ženo arheologinjo in hčerkico Jenny, ki ima bujno domišljijo in kup namišljenih prijateljev. V njegovi agenciji delata še dva domačina, pri iskanju deklice pa se posvetuje tudi z jasnovidko, so vsebino knjige povzeli pri založbi. Knjigo, ki je izšla v zbirki Bralec, je prevedla Maja Kraigher.

Leta 1950 rojeni irski avtor Neil Jordan Slovencem ni neznan niti kot filmski režiser in scenarist niti kot pisatelj. Leta 2014 je prav v zbirki Bralec izšel njegov roman V koži drugega.

TRINAJST - ZBIRKA NEŽNIH ZGODB MLADIH

Knjiga z naslovom 13 prinaša enajst nežnih zgodb najstnikov pred vstopom v svet odraslosti, ko se nam svet približa v najintenzivnejših barvah
in ga doživljamo z najširšo paleto čustev, so zapisali pri založbi. Krasijo jo ilustracije Daniele Olejnikove. Knjigo, ki je bila leta 2012 razglašena za najlepšo knjigo na Slovaškem, je v slovenščino prevedel Andrej Pleterski.

Jana Bodnarova velja za eno najpomembnejših umetnic na Slovaškem. Posveča se romanom za odrasle in otroke, poeziji, pisanju dramskih del, radijskih iger in scenarijev za televizijo ter performativni videopoeziji. Pred leti je obiskala Dneve vina in poezije na Ptuju, lani pa še festival Vilenica. O svojem ustvarjanju pravi, da se rada spušča v prostore domišljije, intuicije, podzavesti in arhetipa nezavednega.

NAJVIŠJA GORA KNJIG NA SVETU IN KAKŠNE BARVE JE POLJUBČEK? - ZGODBI O LETENJU IN BARVAH

V slikanici Najvišja gora knjig na svetu se avtorica na izviren način loti teme, ki bržkone vznemirja vsakega otroka - želje, da bi znal leteti. Besedilo izriše z virtuoznimi potezami in ga mojstrsko nadgrajuje z ilustracijami, ki zgodbo glavnega junaka Erika ne le dopolnjujejo, temveč ob njej izrisujejo še nove/stare zgodbe. Bralca na vsaki strani čaka novo presenečenje in malo višja skladovnica knjig. Z vsako prebrano knjigo se Erikov razgled širi, hkrati pa se viša njegovo vzletišče.

Junakinja slikanice Kakšne barve je poljubček? deklica Minimonika, ki najraje od vsega riše, pa se sreča z zadrego, kako narisati poljubček. Bralec se skupaj z njo od strani do strani sprehaja od barve do barve, od čustva do čustva. Domiselna slikanica nas s preprostimi prijemi vabi, da z malo, zvedavo deklico tudi mi objamemo življenje v vseh barvah in odtenkih, so zapisali pri založbi. Obe slikanici je prevedla Veronika Rot.

Katalonska slikarka Rocio Bonilla je ilustratorsko pot začela s svojo prvo samostojno slikanico Čuden ptič, izdano pri založbi Bromera. Tej sta sledili Najvišja gora knjig na svetu in Kakšne barve je poljubček?