Svet 13.4.2017 15:06

Znan program jubilejnega festivala v Cannesu z Almodovarjem na čelu žirije

Pariz/Cannes, 13. aprila - Filmski festival v Cannesu, ki bo med 17. in 28. majem doživel 70. izvedbo, je objavil seznam tekmovalnih filmov za zlato palmo. Med avtorji so znana imena filmske industrije, kot so Michael Haneke, Andrej Zvjagincev, Michel Hazanavicius, Fatih Akin in Sofia Coppola. Žiriji bo predsedoval španski režiser Pedro Almodovar, poročajo tiskovne agencije.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, organizatorji prestižnega festivala na francoski rivieri po tradiciji ljubosumno skrivajo izbor za tekmovalni del in program zunaj konkurence, vendar pa so se v zadnjih mesecih že pojavljala nekatera ugibanja. Poznavalci industrije so se po pisanju agencije strinjali, da si zna mesto na letošnjem festivalu prislužiti Sofia Coppola s filmom The Beguiled. Hči režiserja Francisa Forda Coppole je stara znanka Cannesa, kjer je predstavila filma Marie Antoinette (2006) in The Bling Ring (2013).

Njen najnovejši film The Beguiled je drama o ameriški državljanski vojni, v kateri mlad vojak zapelje vse ženske, ki ga obkrožajo. V njem je nastopila zvezdniška igralska zasedba: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Colin Farrell in Elle Fanning.

Avstrijski režiser Michael Haneke je na seznamu 18 tekmovalnih filmov z dramo Happy End in njegovo igralsko izbranko, francosko ikono Isabelle Huppert. Nemški režiser Fatih Akin bo predstavil film Aus dem Nichts, ruski režiser Andrej Zvjagincev film Neljubov, francoski režiser Michel Hazanavicius pa biografski film o legendarnem francoskem režiserju Jean-Lucu Godardu z naslovom Le redoutable.

Tekmoval bo tudi ameriški režiser Todd Haynes z Wonderstruck, simultano zgodbo o dveh gluhih otrocih, v kateri sta zaigrali Julianne Moore in Michelle Williams. Južnokorejski režiser Bong Joon-ho bo prikazal film Okja s Tildo Swinton in Jakeom Gyllenhaalom o mladem dekletu, ki tvega vse, da bi rešila svojega najboljšega prijatelja - veliko žival. Na cannskem festivalu bo to prvi film, ki je nastal s podporo platforme Netflix, poroča AFP.

Francosko kinematografijo bosta v tekmovalnem delu zastopala tudi Francois Ozon s filmom L'amant double in Jacques Doillon s filmom Rodin, zunaj konkurence pa še Arnaud Desplechin s filmom Les fantomes d'Ismael o filmskem ustvarjalcu, ki ga zmoti vrnitev nekdanje ljubezni. Ta bo po podatkih uradne spletne strani tudi odprl jubilejni festival.

V uradni konkurenci so še Good Time (režija Benny Safdie in Josh Safdie), You were never really here (Lynne Ramsay), Jupiter's Moon (Kornel Mundruczo), A gentle Creature (Sergei Loznitsa), The Killing of a Sacred Deer (Yorgos Lanthimos), Hikari (Naomi Kawase), Geu-Hu (Hang Sangsoo), 120 Battements par minute (Robin Campillo) in The Meyerowitz Stories (Noah Baumbach).

Žirijo bo vodil najbolj znani španski režiser Almodovar, so se odločili organizatorji, ki so za festival pregledali kakšnih 1800 filmov. Tekmovalne filme sta danes v Parizu naznanila direktor prireditve Thierry Fremaux in predsednik Pierre Lescure.

Lani je v Cannesu zmagala socialna drama Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha.