Svet 14.4.2017 10:12

Performerki Carolee Schneemann zlati lev beneškega bienala za življenjsko delo

Ljubljana, 14. aprila - Beneški bienale je v četrtek najavil, da bo na 57. mednarodnem likovnemu bienalu v Benetkah zlatega leva za življenjsko delo prejela ameriška pionirka feminističnega performansa Carolee Schneemann. Nagrado ji bodo izročili ob odprtju bienala, 13. maja, ko bodo podelili še zlata leva najbolj izstopajočemu paviljonu in umetniku na osrednji razstavi.

Carolee Schneemann bo zlatega leva za življenjsko delo prejela na pobudo kuratorice letošnje mednarodne likovne manifestacije Christine Macel, ki je za temo bienala izbrala Viva Arte Viva. Njeno izbiro je potrdil tudi upravni odbor institucije Beneški bienale pod vodstvom Paola Baratte. Kuratorica je poudarila, da ameriška umetnica sodi med najpomembnejše akterje v zgodovini razvoja performansa in body arta.

"Kot pionirka feminističnega performansa je v začetku 60. let telo uporabila za osnovno svoje umetnosti. S tem je žensko predstavila kot ustvarjalko in hkrati kot aktivni del same stvaritve," je zapisala kuratorica. Dodala je, da je v nasprotju s tradicionalnim predstavljanjem žensk kot preprostih golih objektov, umetnica golo telo uporabila kot primitivno in arhaično silo, ki je sposobna spajanja energijo.

"Umetnica promovira pomen ženskega seksualnega ugodja in raziskuje možnosti političnega in osebnega osamosvajanja od družbenih konvencij in prevladajočih estetik. Skozi raziskovanje široke palete izraznih sredstev, med njimi slikarstva, filma, video umetnosti in performansa, Carolee Schneemann nanovo napiše osebno zgodovino umetnosti in z njo zavrne tisto zgodovino, ki temelji izključno na moškem pogledu," je v utemeljitvi nagrade med drugim zapisala Christine Macel.

Dobitnico zlatega leva so razglasili natanko mesec pred uradnim odprtjem letošnjega beneškega likovnega bienala. Slovenijo bo letos v Benetkah zastopala umetnica Nika Autor, ki je v sodelovanju s kustosinjo Andrejo Hribernik zasnovala projekt Novicam se ne odpovemo. Projekt sestavljata 30-minutni film Obzornik 63 - Vlak senc in publikacija Novicam se ne odpovemo.

Christine Macel pa je za osrednjo razstavo beneškega bienala izbrala tudi tri slovenske predstavnike - kolektiv OHO, Marka Pogačnika in Vadima Fiškina. Odprtje slovenskega paviljona bo v sklopu predogledov, 10. maja.