Svet 18.4.2017 6:00

Razstava o formativnih letih kiparja Henryja Moora

London, 18. aprila - Sklad Henryja Moora je ob 40-letnici delovanja pripravil razstavo, ki ponuja vpogled v formativna leta najbolj znanega sodobnega britanskega kiparja. Razstava v Londonu, ki zaobjema obdobje med letoma 1914 in 1930, nosi naslov Becoming Henry Moore, piše na spletni strani sklada.

Belgija, Bruselj. Kip kiparja Henryja Moora. Foto: Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Kip kiparja Henryja Moora.
Foto: Xinhua/STA

Moore se je v času svojega kaljenja veliko posvečal zgodovini umetnosti kot tudi sodobnim ustvarjalcem in ves čas iskal lastni izraz. Za njegova formativna leta je eno ključnih vlog leta 1925 odigrala štipendija za potovanje v Italijo, kjer je lahko na licu mesta preučeval vrhunce italijanske klasične umetnosti.

Na razstavi Becoming Henry Moore so na ogled umetnikova dela iz dvajsetih let minulega stoletja, ki so postavljena v dialog z njegovimi sodobniki, kot so Barbara Hepworth, Leon Underwood, Constantin Brancusi, Henri Gaudier-Brzeska in Pablo Picasso. Tu so še dela Augusta Rodina in Michelangela in primerki afriške in azteške umetnosti iz stalne zbirke Britanskega muzeja. Razstavljena je tudi umetnikova študijskega literatura.

Henry Moore (1898-1986) je mednarodno priznanje doživel predvsem v povojnih letih s svojimi delno abstraktnimi skulpturami, za katere je navdih pogosto našel v naravi in organskih oblikah. Sloneča figura predstavlja eno od osrednjih tem v njegovem opusu.