Svet 17.4.2017 6:00

Orkester Slovenske vojske s Stefanovskim v Skopju in Beogradu

Skopje, 17. aprila - Big band Orkestra Slovenske vojske bo pod taktirko Rudolfa Strnada ponovno združil moči z makedonskim kitaristom Vlatkom Stefanovskim. Po uspešnem nastopu v sklopu festivala Junij v Ljubljani leta 2015 bodo glasbeniki skupni koncert izvedli 19. aprila v areni Metropolis v Skopju, dva dni zatem pa še v centru Sava v Beogradu.

Ljubljana. Koncert orkestra Slovenske vojske. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert orkestra Slovenske vojske.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Big band Orkestra Slovenske vojske poleg velikega koncertnega orkestra, protokolarnega orkestra in komornih skupin predstavlja pomemben del dejavnosti Orkestra Slovenske vojske. Orkester se je z zasedbo big banda prvič predstavil kmalu po ustanovitvi leta 1996. Takrat so oživeli častniški ples, ki se je nato vrsto let odvijal v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Do leta 2009 je sestav vodil tedanji namestnik poveljnika orkestra Jani Šalamon, od takrat naprej ga vodi Rudolf Strnad. Veliko skladb, ki jih big band izvaja, je avtorsko ali aranžersko delo Jožeta Privška. Ansambel se posveča tudi izvajanju skladb in priredb sodobnih slovenskih skladateljev in aranžerjev funk, soul, latin jazz in fusion slogov.

Sodeloval je z mnogimi odličnimi vokalnimi in inštrumentalnimi solisti in skupinami ter gostujočimi dirigenti in gostoval po vsej Sloveniji ter v tujini. Med drugim v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Kosovu, je navedeno na spletni strani Založbe kaset in plošč RTV Slovenija.

Leta 2015 je big band v sklopu festivala Junij v Ljubljani k sodelovanju povabili svetovno znanega kitarista Stefanovskega. Na koncertu na Kongresnem trgu so posneli nekaj večnih makedonskih in slovenskih tradicionalnih napevov v novi preobleki in jih leto kasneje izdali na CD-ju in DVD-ju.

Pokrovitelj koncerta Vlatka Stefanovskega in Big banda Orkestra Slovenske vojske v Skopju je slovensko veleposlaništvo v Makedoniji, namenjen pa je počastitvi 25-letnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Makedonijo, piše na spletni strani Slovenske vojske. Dva dni kasneje se obeta še koncert v Beogradu.