Slovenija 14.4.2017 14:00

Na Vodnikovi domačiji prvi mladinski festival angažiranega pisanja

Ljubljana, 14. aprila - Na Vodnikovi domačiji v Šiški bo 21. in 22. aprila potekal prvi mladinski festival angažiranega pisanja itn. Ponudil bo pogovore, predavanja, predstave, stripovsko delavnico, pripovedovalski dogodek in koncert. Po besedah organizatorjev bo vzpostavil prostor razprav in izražanja mnenj, kjer bodo imeli ob povabljenih avtorjih glavno besedo mladi.

Ljubljana. Vodnikova domačija v ljubljanski Šiški. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija v ljubljanski Šiški.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala programska vodja Vodnikove domačije Tina Popovič, so se za organizacijo festivala odločili na eni strani zato, ker zgolj ravnodušnost ne bo pripeljala do sprememb v svetu, zanje je potrebna angažiranost. Poleg tega opažajo, da splošna izobrazba izginja in da so ljudje vse bolj ozko usmerjeni. Tretji razlog pa je, da je v današnjem svetu hiperprodukcije in poplave najrazličnejših izdelkov mlade težko pritegniti h knjigi.

Na festivalu jih zanimajo avtorji, ki jim ni vseeno, kam gre svet in ki se ne zadovoljijo s površnimi vsebinami. Na prvi izdaji bodo dali besedo predvsem slovenskim avtorjem, predstavljali večinoma knjižne novosti in prevpraševali odgovornost avtorjev do bralca. Na Vodnikovi domačiji pa bo 22. aprila delovala tudi festivalska knjigarna.

Festival bo uvedla debata na temo Je vsako branje branje iz užitka? Moderirali jo bodo člani bralnega kluba Fejstbukerji, ki deluje pod okriljem založbe Mladinska knjiga. Po besedah urednice mladinskega leposlovja pri založbi in mentorice kluba Fejstbukerji Alenke Veler bo beseda tekla o tem, kaj se zgodi, ko neka knjiga pride na seznam t.i. obveznega branja in ko prej zanimivo čtivo izgubi svoj čar.

Lenart J. Kučić bo na festivalu predaval o medijski pismenosti, Boštjan Narat pa bo izvedel predavanje z naslovom Nočna filozofska razmišljanja, na katerem se bo posvetil pavšalni rabi besed in pod drobnogled postavil izbrane besede.

Šolska impro liga (Šila) bo sodelovala z improvizirano predstavo Kako spremeniti svet tukaj in zdaj?, člani literarnega kluba L'etažer z ljubljanske Gimnazije Vič pa z literarno-plesno predstavo, v kateri bodo "uplesovali svoje besede in ubesedili svoje svetove".

Eden od pogovorov bo potekal ob knjigi Samoumevni svet Mihe Blažiča - N'toka, o odgovornosti avtorja do bralca pa bodo razpravljali Boštjan Videmšek, Janja Vidmar in Žiga X Gombač. Organizatorji napovedujejo tudi pogovor ob knjigi Lastno življenje: Srečanje z Zofko Kveder z gostjama avtorico Manco G. Renko in ilustratorko Samiro Kentrić ter pogovor na temo Z glavo in rapom: Ali je rap lahko poezija? ob izidu knjige Ti si čist normalen, na katerem bodo sodelovali raperji Doša, Nikolovski in Valterap.

Pogovor na temo Moje branje je moja odločitev, na katerem bodo sodelovali Boštjan Gorenc Pižama, Janja Vidmar, Goran Vojnović in Neli K. Filipić, pa se bo osredotočil na precej novo zvrst knjig za t.i. mlade odrasle, ki poskuša zapolniti knjižno polico med otroško in odraslo literaturo.

Na stripovski delavnici bodo udeleženci pod mentorstvom striparjev Davida Krančana in Andreja Štularja spoznavali zgodovino angažiranega stripa in raziskovali načine, kako svojo misel izraziti v kratkem stripu. Pripovedovalski dogodek pa bo posvečen risoromanu Rdeča Rosa angleške striparke Kate Evans, ki ga je v prevodu Anje Golob izdala založba VigeVageKnjige.

Festival, ki ga organizirajo Vodnikova domačija, inštitut Divja misel in Mladinska knjiga v sodelovanju s številnimi soorganizatorji, bo sklenil koncert v Kinu Šiška, na katerem bodo nastopili Klemen Klemen, Doša, Trkaj, Gero, Kosta, Toxick, Valterap, Zlatko in Samo Boris.