Slovenija 16.4.2017 10:00

SFC želi z rednimi letnimi razpisi iti čim bolj nasproti filmarjem

Ljubljana, 16. aprila - Slovenski filmski center (SFC) je objavil redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih celovečernih filmov za leto 2017. V želji, da prijaviteljem omogoči boljše načrtovanje priprave projektov in s tem vpliva tudi na čim bolje pripravljene projekte, je na spletni strani tudi že napovedal okvirne datume objave drugih razpisov.

Ljubljana. Tajnik Združenja filmskih snemalcev Slovenije Simon Tanšek, direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar in direktorica Festivala slovenskega filma Jelka Stergel. Foto: Daniel Novakovič/STA ArhiV STA

Ljubljana.
Tajnik Združenja filmskih snemalcev Slovenije Simon Tanšek, direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar in direktorica Festivala slovenskega filma Jelka Stergel.
Foto: Daniel Novakovič/STA
ArhiV STA

Ljubljana. Kino gledališče Bežigrad. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino gledališče Bežigrad.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Vnaprejšnje obveščanje o terminskem načrtu objave rednih letnih razpisov doslej sicer ni bila redna praksa agencije, vendar na SFC menijo, da je pomembno. Kot je za STA povedala direktorica SFC Nataša Bučar, sta dobro načrtovanje in kakovostna priprava projektov še posebej pomembna pri realizaciji celovečernih projektov, saj je priprava finančne konstrukcije celovečernih filmov izjemno zahtevna.

Pri programu podpore realizacije celovečernih kinematografskih filmov terminski načrt usklajujejo tudi z razpisom za kinematografske filme RTV Slovenija. Po njenih besedah bodo poskušali zaključiti razpis za realizacijo celovečercev pred objavo razpisa za kinematografske filme na RTV Slovenija.

Tako bodo producenti, ki na njihovem razpisu ne bodo sprejeti v program, lahko pravočasno projekt, vključno z njegovo finančno konstrukcijo, prilagodili za razpis na RTV Slovenija. Rezultati celovečernega programa za leto 2017 bodo zato predvidoma znani v začetku avgusta, RTV Slovenija pa so tudi zaprosili, da temu prilagodi objavo svojega razpisa.

Da bi skrajšali postopek odločanja na posameznem razpisu, letos tudi načrtujejo ločena razpisa za celovečerne in kratke filme, saj je združitev obeh zvrsti kot taka v preteklosti podaljševala potek razpisa in s tem objavo rezultatov.

Poleg razpisa za realizacijo celovečernih filmov, ki je odprt do 8. maja, je SFC tudi že objavil razpis za realizacijo avdiovizualnih projektov za leto 2017, razpisa za realizacijo kratkih filmov in celovečernih prvencev pa bosta objavljena v kratkem.

Kot je poudarila direktorica SFC, so si zadali tudi cilj, da bi programske razpise za prihodnje leto objavljali že ob koncu tekočega koledarskega leta. Poleg tega želijo čim bolj skrajšati obdobje odločanja o projektih in v prvi tretjini posameznega programskega leta tudi seznaniti prijavitelje in javnost s programom za tekoče leto.