Slovenija 14.4.2017 17:29

Umrla je igralka Iva Zupančič

Ljubljana, 14. aprila - V starosti 86 let je danes umrla priznana gledališka in filmska igralka Iva Zupančič, je STA izvedela iz igralkinega prijateljskega kroga. V svoji karieri je nanizala več kot 140 vlog iz slovenske in svetovne dramatike, klasike in moderne. Za svoje delo je prejela več nagrad, leta 1997 tudi Borštnikov prstan za življenjsko delo.

Ljubljana, Prešernov trg. Igralka Iva Zupančič na tradicionalnem recitalu Prešernove poezije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Prešernov trg.
Igralka Iva Zupančič na tradicionalnem recitalu Prešernove poezije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kritiki so ji že na začetku kariere priznavali "veliko umetniško silo, bogato izrazno in doživljajsko lestvico, talent za igrivo in nenarejeno vedenje ter barvito in sproščeno dikcijo", navaja Slovenska biografija. Iva Zupančič je veljala predvsem za oblikovalko karakternih oseb, do katerih je prišla kmalu po prvih naivkah in prisrčnih dekletih.

Največji del svojega gledališkega življenja je preživela v ljubljanski Drami, kjer je delala do upokojitve leta 1993. Iva Zupančič je imela vedno rada izzive, med drugim je že v zrelih letih sodelovala v breztežnostni predstavi Dragana Živadinova.

Veliko je sodelovala tudi pri radijskih igrah, nastopila pa je tudi v nekaj filmih - Veselica v režiji Jožeta Babiča, X-25 javlja Františka Čapa, Iskanja v režiji Matjaža Klopčiča ter Krč Boža Šprajca.