Svet 18.4.2017 5:30

Argentinski kipar Adrian Villar Rojas teraso Metropolitanskega muzeja preoblikoval v banket

New York, 18. aprila - Priznani argentinski kipar Adrian Villar Rojas je teraso na vrhu slavnega Metropolitanskega muzeja umetnosti v New Yorku preoblikoval v prizorišče banketa s čudovitim razgledom na okolico Manhattna. Umetniška instalacija, ki so jo odprli v petek, vsebuje devet belih miz, postavljenih za večerjo, z objekti, ki posnemajo predmete iz muzejske zbirke.

Dodal jim je tudi bele človeške figure - modele iz realnega življenja, narejene z enako tehniko, kot se uporablja za izdelavo muzejskih replik. V instalacijo, poimenovano The Theater of Disappearance (Gledališče izginevanja), je kipar združil različna obdobja, civilizacije, organsko in neorgansko, da bi na ta način poudaril, kaj je poslanstvo muzeja danes in kakšen je pomen artefakta, ki je shranjen v vitrini.

Njegove skulpture posnemajo predmete iz obsežne muzejske zbirke, med drugim starega Egipta ter afriške in srednjeveške umetnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na eni mizi je tako lik viteza, ki leži, kot da bi bil kip na svoji grobnici, objema pa ga sodobno mlado dekle v supergah.

S človeškimi figurami je umetnik obudil like izpred več tisoč let, to pa je bila ena od stvari, ki so umetnika tudi najbolj navdušile, je povedala kuratorka Beatrice Galilee.

Instalacija je ob odprtju delovala tako prepričljivo, da so se obiskovalci želeli usesti na stole, kar pa ni bilo dovoljeno. "Prosim, ne dotikajte se. Gotovo je skušnjava, da niste bili povabljeni na večerjo," je dejala kuratorka.

Instalaciji so prilagodili tudi bar na terasi muzeja, in sicer tako, da vsebuje koktajle po umetnikovem izboru.

Adrian Villar Rojas, rojen leta 1980, se navdušuje nad stripi in grunge glasbo. V zadnjih letih je samostojno razstavljal v Londonu, New Yorku in Parizu. Pred pripravo projekta za največji muzej umetnosti v ZDA se je, da bi izvedel več o zgodovini muzeja in njegovih zbirkah, pogovarjal s kustosi, raziskovalci, konservatorji in drugimi strokovnjaki.

Instalacija bo, če bo dopuščalo vreme, na ogled do 29. oktobra.