Slovenija 18.4.2017 10:17

Padla prva klapa novega slovenskega celovečerca Prebujanja

Ljubljana, 18. aprila - V Ljubljani je padla prva klapa celovečerne drame Prebujanja, prvega celovečerca režiserja Petra Bratuše. Film prikazuje zgodbo o odraščanju, ki se dogaja v spalnicah šestih protagonistov oziroma treh parov, ki jih upodablja šest igralcev srednje generacije. Na kinematografskih platnih ga bo mogoče videti predvidoma konec oktobra.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Celovečerna drama nastaja v produkciji Felina Films in koprodukciji RTV Slovenija. Gre za zgodbo o odraščanju, kljub temu, da glavni liki trkajo na svoja štirideseta leta in jih vsakega po svoje zalezuje kriza srednjih let. Dogajanje je postavljeno v spalnice vseh šestih protagonistov

Med seboj se poznajo, ker so nekoč skupaj hodili v srednjo šolo, a si v filmu delijo le en sam skupen prizor. Skozi dogajanje se vsak po svoje spopadajo z dilemami in težavami, ki jim jih prinaša vsakdan: sprašujejo se, kaj narediš, ko srečaš ljubezen izpred dvajsetih let, in se ti še vedno zdi, da je to ženska tvojega življenja? Kako je, ko se v tvoje stanovanje nepričakovano naseli seksi 25-letnica, zaradi katere si zapustil svojo družino? Kaj narediš, ko se ti od višine dobesedno zvrti...

Prebujanja glavnih likov niso zgolj fizična, ampak predvsem mentalna. Skozi film pa vsak na svoj način spoznava, da je odraščanje proces, ki se nikoli zares ne konča, so sporočili iz Karantanija Cinemas.

Režiser Bratuša, ki je skupaj s Špelo Levičnik Oblak tudi avtor scenarija, je vloge zaupal Katarini Čas in Juriju Zrnecu, Saši Pavlin Stosić in Sebastianu Cavazzi ter Jani Zupančič in Primožu Pirnatu. O svojem prvem celovečercu pa je povedal: "Režiserji radi razmišljamo o obdobjih, ki so se nam osebno zgodila deset let nazaj. Verjetno zato, ker je to čas, ki ga poznamo bolje od tistega, ki ga trenutno živimo. Prebujanja pa so tudi delo glavnih igralcev, ki so na vajah pred začetkom snemanja filma s svojimi interpretacijami scenarij tudi soustvarjali. Nekateri prizori so bili dodani na njihovo pobudo."

Filmska ekipa bo Prebujanja posnela v dveh stanovanjih in v eni od sob hotela Union v Ljubljani. Pred njimi je 15 snemalnih dni, zadnji je načrtovan konec maja. Na platna slovenskih kinematografov bo drama prišla konec oktobra.

Peter Bratuša je na slovenski filmski sceni prisoten že desetletja. Kot direktor fotografije se je podpisal pod prvi film neodvisne Slovenije, komedijo Babica gre na jug Vincija Voguea Anžlovarja, režiral pa je serijo Življenja Tomaža Kajzerja. Po filmskem debutu z dramo Prebujanja bo avgusta začel snemati mladinski celovečerni film Gajin svet, so še sporočili iz Karantanija Cinemas.