Svet 19.4.2017 6:00

Muzeje v moskovskem Kremlju lani obiskalo 2,5 milijona ljudi

Moskva, 19. aprila - V muzejih, palačah in cerkvah v moskovskem Kremlju so lani zabeležil kar 2,5 milijona obiskovalcev, kar je okoli pol milijona več kot leta 2015. Poleg razstav, ki so jih odprli v minulem letu, si je kar nekaj obiskovalcev ogledalo tudi stalne postavitve in notranjosti cerkva, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Rusija, Moskva. Moskovski Kremelj. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija, Moskva.
Moskovski Kremelj.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Lani so v muzejih Kremlja na novo odprli razstavo draguljev sodobnega ruskega umetnika Ilgiza Fazulzjanova, postavitev miniaturnih figuric iz žlahtnih kamnov kiparja Vasilija Konovalenka in razstavo o eleganci in blišču art decoja.

V letu 2015 pa so si obiskovalci lahko ogledali razstavo o zgodovinskih mejnikih Rusije, nagradah v drugi svetovni vojni, viteških redih in postavitev o Borisu Godunovu s podnaslovom Od dvorjana do vladarja Rusije. Obenem so v katedrali nadangela Mihaela odprli razstavo, posvečeno leta 1929 porušenemu samostanu.

Letos je na novo odprta razstava o francoskem kralju in svetniku Ludviku IX. (1214-1270) in relikvijah iz cerkve Sainte-Chapelle iz Francije. Gostili bodo tudi razstavo o japonskih zakladih iz Khalilijeve zbirke in postavitev zakladov iz obdobja portugalskega imperija (16. do 18. stoletje), piše Tass.

Kot je zagotovila direktorica muzejev Kremlja Elena Gagarina, zaradi izjemnega obiska cen vstopnic ne bodo dvignili, bodo pa morali omejiti število obiskovalcev. Kot glavni razlog za to je navedla skrb za ohranitev stavb in spomenikov, kot so Patriarhova palača, zvonik Ivana Velikega in orožarna.

Obenem v začetku leta 2020 načrtujejo odprtje novih muzejskih kapacitet, tudi na Rdečem trgu. Te bodo po njihovih ocenah privabile do 4,5 milijona obiskovalcev letno.