Slovenija 19.4.2017 9:30

V LGL premiera predstave o Petru Panu z zgodbo o odraščanju

Ljubljana, 19. aprila - Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premierno zaživela dramska pustolovščina za otroke Peter Pan. Besedilo po istoimenski igri škotskega dramatika Jamesa Matthewa Barrieja je napisala Jera Ivanc, pod režijo pa se je podpisala Yulia Roschina. Sedem igralcev v interaktivni predstavi ponuja zgodbo o odraščanju.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstava, v kateri tri igralke in štirje igralci preigrajo več kot 20 vlog, razpira pravljični svet s pomočjo scensko in kostumsko minimalističnih, a hkrati funkcionalno bogatih rešitev, ki v polnosti zaživijo šele v natančno zasnovani svetlobi, so zapisali v LGL.

Zgodba o Petru Panu se začne, ko 12-letna Wendy in njena brata, osemletni Jaka in petletni Miha, po družinskem prepiru odletijo v deželo Nije oziroma na otok gusarjev, Indijancev, vil in morskih deklic. Tam se srečajo s Petrom Panom, ljubosumno vilo Zvončico, ne gre pa tudi brez kapitana Kljuke in njegovih gusarjev.

Obenem je pripoved tudi zgodba o večnem odraščanju. Peter Pan si želi za vselej ostati otrok, saj je prepričan, da odraščanje posameznika oropa domišljije, zaradi česar postane dolgočasen. Gre za eno najbolj znanih pravljic na temo odraščanja in sprejemanja odgovornosti, ki je obenem obdana z veliko mero čarobnosti in simbolike.

Prebrisani in poskočni deček osvaja otroško domišljijo in srca po vsem svetu že več kot 100 let, njegova podoba pa je zaživela že v mnogih filmih, muzikalih, predstavah in knjigah.

Tokrat bo pravljica na odru LGL uprizorjena kot igrana pripoved s plesom in petjem, igralci si bodo podajali vlogo pripovedovalca in ustvarjali dinamiko dogajanja na odru kot živ organizem, ki nenehno spreminja svoj karakter. Interaktivna, a obenem minimalistična postavitev bo pravljični svet razprla s pomočjo posameznih rekvizitov in natančno zasnovane svetlobe kot bistvenima elementoma za čutno doživljanje zgodbe, so zapisali v LGL.

V predstavi igrajo Saša Pavlin Stosić k. g., Nik Škrlec k. g., Alenka Tetičkovič, Jernej Kuntner, Jan Bučar ter Nataša Keser k. g. v alternaciji z Ajdo Toman in Voranc Boh.

Dramaturginja predstave, namenjene otrokom, starejšim od petih let, je Jera Ivanc, scenografka in kostumografka Vasilija Fišer, avtor glasbe Branko Rožman, koreograf Branko Potočan.