Slovenija 19.4.2017 0:30

V Ljubljani se začenja 20. Exodos

Ljubljana, 19. aprila - Z javno debato Exodos, prvih 20 let in premiero koprodukcijske predstave Zibka se bo drevi v Ljubljani začela jubilejna 20. izdaja mednarodnega festivala sodobnih odrskih umetnosti Exodos. Letos bodo v ospredju mladi umetniki z vseh koncev sveta, od Tibeta, Kitajske, prek držav Evropske unije in Balkana do Burkine Faso in Južne Afrike.

Ljubljana, Galerija Jakopič. V Ljubljani se začenja 20. festivalom sodobnih scenskih umetnosti Exodus. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Galerija Jakopič.
V Ljubljani se začenja 20. festivalom sodobnih scenskih umetnosti Exodus.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na festivalu se bodo posvetili dvajsetletnemu ustvarjanju, v uprizoritvenem delu pa bodo ponudili predstave, ki so nastale kot plod sodelovanja z umetniki z vsega sveta v minulih dveh letih.

Med vrhunci festivala je koprodukcijska predstava Zibka, prvi projekt Plesne unije C-CEEC, ki je nastal pod dvoletnim vodstvom koreografa Gregorja Luštka z umetniki s Kitajske ter iz držav Srednje in Vzhodne Evrope.

Poleg Zibke bo na ogled še osem mednarodnih koprodukcij, na katerih bo nastopilo 34 umetnikov iz 14 držav in s treh kontinentov.

Festival se je sicer začel že v torek s predfestivalskim dogodkom, performansom Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne, v katerem sta nastopila Chuma Sopotela iz Južnoafriške republike in Palestinec Ahmed Tobasi.

V sklopu festivala bodo pripravili tudi dve okrogli mizi, potekala pa bo tudi dvodnevna delavnica tradicionalnega kitajskega plesa, ki jo bo vodil kitajski pedagog Tan Hao.