Svet 21.4.2017 5:30

Na zagrebškem glasbenem bienalu tudi dela slovenskih skladateljev

Zagreb, 21. aprila - Eden največjih mednarodnih festivalov sodobne glasbe, zagrebški glasbeni bienale, bodo tudi letos konec aprila obiskali umetniki, izvajalci in ljubitelji sodobne glasbe iz celega sveta. Na 29. zagrebškem bienalu bodo odigrali tudi skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, kot so Vinko Globokar, Igor Štuhec in Vito Žuraj.

Žužemberk. Slovenski skladatelj Vinko Globokar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Žužemberk.
Slovenski skladatelj Vinko Globokar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letošnji bienale se bo v zagrebškem gledališču Komedija začel v soboto zvečer s premiero opere Klotho poljske skladateljice Martyne Kosecke, ki je bila zmagovalka 5-minutnega opernega tekmovanja na lanskem bienalu v Zagrebu. Poljska je tudi letošnja država partnerka dogodka, ki bo potekal do 29. aprila.

Na programu bo vrsta sodobnih projektov avtorjev iz celega sveta. Nastopili bodo simfonični in komorni orkestri, izvajalci različnih godb, od jazza do elektronske glasbe, eksperimentalna gledališča, sodobni plesalci in ustvarjalci alternativne glasbe.

Umetniški ravnatelj bienala Krešimir Seletković je sredi aprila na predstavitvi festivala med nastopajočimi posebej omenil Ensemble InterContemporain in Les percussions de Strasbourg iz Francije, Modern iz Nemčije, Ictus iz Belgije, Oslo sinfonietta z Norveške ter pre-art soloists iz Švice.

Organizatorji so izpostavili tudi kanadskega umetnika Adama Basanta, ki bo poleg svojih projektov, zvočno interpretiral logotip letošnjega bienala. Nastopili bodo tudi številni hrvaški orkestri in solisti.

Sodobno slovensko glasbeno ustvarjalnost bodo predstavili Komorni zbor Glasbene akademije zagrebške univerze z instrumentalisti pod vodstvom dirigentke Jasenke Ostojić. Med drugim bodo odigrali tudi skladbo Misli Igorja Štuheca. Ensemble Modern pod vodstvom Rossena Gergova je na spored vključil skladbo Contour Vita Žuraja. Pre-art soloists pa se bodo predstavili tudi s skladbo Septuor pour 13 sources Vinka Globokarja, ki je nastala prav za to zasedbo.

Bienale bo sklenil glasbeno-scenski projekt TE avtorjev Daliborja Bukvića in Ane Horvat v režiji Natalije Manojlović v predoru Grič. Ta je bil kot zaklonišče sredi Zagreba zgrajen med drugo svetovno vojno.

Tudi na letošnjem festivalu bodo izvedli vrsto programov za otroke, gostili pa bodo tudi številne mlade glasbenike in študente z vse Evrope.

Letošnji glasbeni izziv bo 5-minutni klavirski koncert, med katerim bodo izvajalci morali odigrati deset tehnično in izrazno popolnoma različnih partitur, najboljši pianist ali pianistka pa bodo skladali koncert za klavir za 30. zagrebški glasbeni bienale, so zapisali organizatorji.