Svet 20.4.2017 6:00

V Trstu predstava o idealih treh tržaških alpinistov

Trst, 20. aprila - Slovensko stalno gledališče in Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine v Trstu bosta v petek krstno uprizorili novo dramsko besedilo Marka Sosiča Grozljiva lepota, v kateri je tržaški avtor svobodno interpretiral podvige, zapise in življenja treh tržaških alpinistov. Predstavo z dvojno zasedbo in jezikovno različico je režiral Matjaž Farič.

Nova Gorica. Režiser Marko Sosič. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiser Marko Sosič.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Tržaški gledališči sta moči in igralska ansambla ponovno združili po koprodukciji ob obletnici prve svetovne vojne - Trst, mesto v vojni, prav tako na Sosičevo besedilo. Tokrat sta izbrali za gledališče nekoliko neobičajno temo, in sicer alpinizem s svojimi življenjskimi in filozofskimi vprašanji, ki jih mojstri plezanja postavljajo vsakič, ko se v višini soočajo z večnostjo narave in z lastno minljivostjo.

Sosič je besedilo napisal v slovenščini. V italijanščino ga je prevedla Laura Sgubin, dramsko adaptacijo pa je podpisala Žanina Mirčevska. Avtorjeve dramske podobe so nastale na podlagi svobodne interpretacije podvigov, zapisov in življenj tržaških alpinistov Emilia Comicija, Enza Cozzolina in Tiziane Weiss, vendar pa hočejo biti bolj zveste njihovim idealom kot biografskim podatkom.

"Most med poetično dimenzijo teh idealov in realnostjo usodne strasti je postavil režiser in koreograf Matjaž Farič, ki ponuja emocijsko nabito branje tudi skozi fizično izražanje igralcev, ki se v predstavi preizkušajo v simulaciji plezanja in epskih vzponov, kar daje njihovim kreacijam poseben čar in avtentičnost," so zapisali v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu.

Posebnost predstave Grozljiva lepota/Paurosa bellezza je dvojna različica, saj bodo alternirale ponovitve v slovenščini in v italijanščini, z igralci ansamblov obeh sodelujočih gledališč. Nespremenjeni bodo besedilo, prizori, koncept, režija, predstavi pa se bosta razlikovali po emocijah in kreacijah. Protagonisti slovenske različice bodo Maruša Majer, Primož Forte in Tadej Pišek, v italijanski različici pa bodo igrali Lara Komar, Riccardo Maranzana in Filippo Borghi.

Vse abonmajske ponovitve obeh gledališč bodo na sporedu v Mali dvorani SSG, kjer bodo slovenske predstave opremljene z italijanskimi nadnapisi. Štirikrat bo imelo občinstvo priložnost, da si v istem večeru ogleda obe predstavi.

"Resničnost in fikcija se bosta prepletali na osnovi misli, zgodb in besed Emilia, Enza, Tiziane in Rite (Rosani), ob katerih bo tudi lik avtorja na eni strani in impozantne, fascinantne in nevarne Gore na drugi. Gora je namreč prava protagonistka 'grozljive lepote', o kateri je govoril legendarni Emilio Comici, je tista skrivnostna sila, ki vabi plezalce do skrajne meje svojih fizičnih zmogljivosti na vseh gorah sveta, skozi brezna, praznine, samoto, adrenalin, včasih tudi smrt, kot se je zgodilo vsem plezalcem, ki jih predstava obravnava," so še zapisali v gledališču.

Umetniško ekipo so sestavljali dramaturginja Staša Bračič, kostumografka Sanja Grgič, scenografinja Ana Rahela Klopčič. Projekcije in izbor glasbe je podpisal režiser.

Premiera predstave bo v petek, 21. aprila, najprej v italijanski, zatem še v slovenski različici. Alpinizem in podvigi tržaških alpinistov bodo tema še nekaterih spremljajočih dogodkov, med njimi bodo predavanje in okrogla miza na teme predstave 22. in 29. aprila ter predavanje filozofa Jerneja Ščeka o Comiciju 22. aprila.