Slovenija 21.4.2017 10:01

Maribor konec tedna v znamenju zborovskega petja

Maribor, 21. aprila - Z večernim odprtjem in koncertom se danes v mariborski dvorani Union začenja 14. bienalno mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor 2017. Gre za eno najprestižnejših tovrstnih tekmovanj na svetu, zmagovalec pa se bo uvrstil na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki ga bo po šestih letih naslednje leto znova gostil Maribor.

Ajdovščina. Pevski zbor. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Pevski zbor.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Tekmovanju, ki ga vsaki dve leti s partnerji pripravlja Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in velja za enega zahtevnejših, je tudi v širšem krogu evropske glasbene stroke že uspelo ustvariti velik ugled in odmev.

Na letošnjem dogodku se bo predstavilo 11 zborovskih zasedb iz Italije, Hrvaške, Latvije, Češke, Švedske, Romunije in Slovenije, med katerimi bodo tri vokalne skupine, dva ženska in en moški zbor ter pet mešanih zborov. Slovenijo bodo letos zastopali trije ljubljanski zbori; ženski zbor ČarniCe, komorni zbor Megaron in zbor Konservatorija za glasbo in balet.

Žirijo bo sestavljalo pet uglednih strokovnjakov za zborovsko petje, poleg predsednice žirije Karmine Šilec še Helena Fojkar Zupančič, mednarodne barve pa bodo zastopali Gabriel Baltes iz Francije, Maria Gamborg Helbekkmo iz Norveške in Reiner Schneider-Waterberg iz Švice.

Na drevišnjem netekmovalnem koncertu bodo zbori nastopili v tradicionalnih oblačilih svojih držav, nekateri pa bodo tudi s tradicionalnimi glasbili predstavili glasbo dežele, iz katere prihajajo.

V sobotnem tekmovalnem delu bodo zbori tekmovali v obveznem in prostem programu, pet najboljših pa se bo v nedeljo pomerilo za veliko nagrado in s tem za uvrstitev v finale tekmovanja za veliko nagrado Evrope 2018. Zmagovalca bodo razglasili okoli 15. ure, na slovesnem zaključku tekmovanja pa bo nastopila znana slovenska pop/jazz vokalna zasedba Jazzva.

Posebnost mariborskega zborovskega tekmovanja je v skrbi za promocijo slovenske glasbe, saj mora vsak sodelujoči zbor izvesti eno skladbo slovenskega renesančnega skladatelja Jacobusa Gallusa in eno od priredb slovenskih ljudskih pesmi - letos je to Fčelica zletela, ki je po prekmurskih ljudskih motivih nastala pod peresom skladatelja Lojzeta Lebiča.

Kot poudarjajo organizatorji, gre za zelo zahtevno tekmovanje, saj lahko vsak zbor na tekmovanju ponovi le eno skladbo, v celoti pa mora pripraviti za okoli 45 minut čiste vokalne glasbe. Zbori predstavijo od tri do štiri sporede, in sicer programsko zaokrožen spored, značilen za deželo, od koder prihaja, spored iz zgodovinskih obdobij in prosti spored, pet najboljših pa še dodatnega v finalu.

Na tekmovanju lahko sodeluje največ 12 zasedb. Zaradi visoke ravni kakovosti je bilo to mednarodno zborovsko tekmovanje leta 2008 sprejeto v ekskluzivno zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope.