Slovenija 21.4.2017 9:37

V Moderni galeriji bodo podelili nagrado in priznanja Izidorja Cankarja

Ljubljana, 21. aprila - V Moderni galeriji bo ob 14. uri podelitev nagrade in priznanj Izidorja Cankarja. Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo je letos nagrado za življenjsko delo namenilo Damjanu Prelovšku za izjemen prispevek na področju raziskovanja slovenske arhitekture. Priznanja bodo prejeli Primož Lampič, Jože Muhovič ter Igor Sapač in Franci Lazarini.

Ljubljana. Stavba Moderne galerije Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/ STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba Moderne galerije Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/ STA
Arhiv STA

Kot piše v utemeljitvi, je Prelovšek s svojim znanstvenoraziskovalnim delom in osebno angažiranostjo pomembno doprinesel k slovenski umetnostni zgodovini in prispeval k širšemu ozaveščanju o pomenu kulturne dediščine. Je avtor vrste temeljnih študij o slovenski umetnostni zgodovini, zlasti o zgodovini arhitekture novega veka. Na področju baročne arhitekture in kiparstva je v več znanstvenih in strokovnih prispevkih in monografskih publikacijah pomembno nadgradil spoznanja starejših piscev.

Bil je prvi umetnostni zgodovinar na Slovenskem, ki se je posvetil raziskovanju arhitekture 19. stoletja. Osrednja tema, ki se ji posveča že vse življenje, pa je opus arhitekta Jožeta Plečnika. V stroki je Prelovšek poznan in cenjen tudi zaradi prizadevanj na področju spomeniškega varstva. V zadnjih letih si še posebej prizadeva za uvrstitev Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Lampič priznanje prejme za monografijo Svetloba kot barva - obarvana in barvna fotografija ter barvni tisk na Slovenskem od začetkov do leta 1945. Kot piše v utemeljitvi, monografija zapolnjuje veliko vrzel pri raziskovanju zgodovine barvne fotografije na Slovenskem in ustvarja trdne temelje za njeno nadaljnje in poglobljeno preučevanje.

Muhovič je nagrajen za Leksikon likovne teorije. Izid leksikona pomeni za slovensko umetnostno stroko izjemen dosežek. Končno je raziskana, utemeljena, poenotena in zapisana likovnoteoretska terminologija. Poleg tega je na enem mestu zbran obsežen likovni material, ki razjasni dvome v tolmačenju posameznih pojmov in pojavov na konkretnih umetninah iz svetovne likovne zakladnice, piše v utemeljitvi.

Sapač in Lazarini priznanje prejmeta za monografijo Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem. Sapač je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani zastavil obsežen projekt evidentiranja in preučevanja arhitekture 19. stoletja na Slovenskem ter k raziskavam pritegnil Lazarinija. Leta 2013 je bila v MAO odprta razstava Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem, spremna publikacija je izšla leta 2015. Kot piše v utemeljitvi, je monografija strokovno izjemno in temeljno delo na področju raziskovanja arhitekture in urbanizma na Slovenskem.

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo nagrado Izidorja Cankarja podeljuje bienalno.