Na hitro prelistano 22.4.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. aprila - Pri založbi Krtina so izdali delo sociologa Franka Furedija Zapravljeno: Zakaj šola ne izobražuje več, pri založbi *cf. pa delo avtorja Andyja Merrifielda Novo urbano vprašanje. Pri Mladinski knjigi je izšel roman švedskega pisatelja Fredrika Backmana Tu je bila Britt- Marie, pri Celjski Mohorjevi družbi pa Mali učbenik preživetja Le pogum!.

Ljubljana Roman švedskega pisatelja Frederika Backmana z naslovom Tu je bila Britt-Marie. Foto: STA

Ljubljana
Roman švedskega pisatelja Frederika Backmana z naslovom Tu je bila Britt-Marie.
Foto: STA

Ljubljana Mali učbenik preživetja z 12 vajami za proti stresu avtorice Claudie Croos-Müller. Foto: STA

Ljubljana
Mali učbenik preživetja z 12 vajami za proti stresu avtorice Claudie Croos-Müller.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Andyja Merrifielda z naslovom Novo urbano vprašanje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Andyja Merrifielda z naslovom Novo urbano vprašanje.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Franka Furedija z naslovom Zapravljeno - Zakaj šola ne izobražuje več. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Franka Furedija z naslovom Zapravljeno - Zakaj šola ne izobražuje več.
Foto: STA

ZAPRAVLJENO - POGLED NA VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNI SISTEM, KOT GA VIDI SOCIOLOG FRANK FUREDI

Britanski sociolog in kulturni kritik madžarskih korenin Frank Furedi v delu Zapravljeno ne ponavlja običajnih obtožb zoper vzgojno-izobraževalni sistem, temveč je pozoren opazovalec dejanskih trendov, ki sodobno šolo od izobraževanja in na vednosti zgrajene avtonomije premikajo v svet terapije, vedenjskega nadzora in socialnega inženiringa. Obenem, kot so zapisali v založbi, ponuja prepričljivo razlago za izgubo zaupanja v šolo, ki je v degradaciji avtoritete odraslih v sodobni družbi.

Knjiga je, kot avtor zapiše v predgovoru, rezultat tako njegovih poklicnih akademskih interesov kot osebne izkušnje. Kot sociolog se je osredotočal na spremembe znotraj univerzitetnega sistema ter v širšem kulturnem in intelektualnem življenju in se kot večina ljudi, ki se ukvarjajo z javnimi zadevami, ni mogel izogniti, da bi bral ali slišal o t.i. krizi vzgoje in izobraževanja ter številnih problemih, ki prizadevajo šole. Kot kolegi je tudi sam opažal, da vse preveč mladim, ki pridejo na univerzo, primanjkujejo standardi jezikovne in številske pismenosti. Obenem ga je k pisanju o tem, zakaj je v vzgoji in izobraževanju tako težko vzgajati in izobraževati, motivirala tudi lastna izkušnja razgovorov s starši in učitelji.

Frank Furedi je bil profesor sociologije na Univerzi Kent. Je avtor 17 knjig. Za prevod pričujočega dela je poskrbel Miha Marek.

NOVO URBANO VPRAŠANJE - DELO BRITANSKEGA TEORETIKA O VPRAŠANJU URBANEGA

Osrednji točki knjige Novo urbano vprašanje sta teorija in politika. Občasno se avtor, kot recimo v prvem poglavju Kakšna je prihodnost urbanih študij?, teorije loteva znanstveno, z željo, da bi znanost razprl, da bi poddiscipline urbanih študij prišle na površje, onkraj specialističnega, pozitivističnega in razprav, ki vidijo ontološko razliko med "dejanskim svetom" in svetom znanstvene teorije, med vednostjo in ideologijo, objektivnostjo in subjektivnostjo.

Spremno besedo k delu je zapisal Klemen Ploštajner. V besedilu, v katerem se je posvetil slovenskim razmeram, je med drugim zapisal, da ključen prebivalec mesta postaja turist, ki mesto doživlja in predvsem troši denar, pri čemer se kvaliteta življenja trži kot turistična znamenitost. Po tej podjetniški strategiji se po njegovem mnenju ravna prenova ljubljanskega mestnega središča.

Britanec Andy Merrifield je diplomiral iz sociologije, filozofije in geografije, iz katere je leta 1993 na Univerzi Oxford tudi doktoriral. Večino kariere si je ustvaril kot profesor geografije. Podpisuje se pod okoli 10 knjig, precej se posveča marksizmu. Pričujoče delo je poslovenila Ana Kralj.

TU JE BILA BRITT-MARIE - TRETJI ROMAN IZPOD PERESA PRILJUBLJENEGA ŠVEDSKEGA AVTORJA

Protagonistka romana priljubljenega švedskega pisatelja Fredrika Backmana je Britt-Marie. Ta ne prenese umazanije in nereda, vedno večerja ob spodobni uri, vstaja pa ob šestih zjutraj. Zase meni, da ni pasivno agresivna, le ljudje včasih njene prijazne predloge razumejo kot kritiko. Vsa leta je živela za druge in čakala, da se njeno življenje začne. Zdaj pa ima pri 63 letih vsega dovolj in zapusti moža. Nova služba jo pripelje v mestece, ki ga je prizadela finančna kriza. Edino, kar še ostane otrokom in odraslim, je navdušenje nad nogometom. Britt-Marie nima zanj nobenega razumevanja. Toda otroci, ki mrzlično iščejo novega trenerja, se obrnejo nanjo in ji popolnoma spremenijo pogled na svet. Roman je prevedla Nada Grošelj.

Fredrik Backman je švedski kolumnist, bloger in pisatelj. Njegov prvi roman Mož z imenom Ove je na Švedskem postal velika uspešnica, saj je bilo prodanih več kot pol milijona izvodov. Tudi z drugim romanom Babica vas pozdravlja in se opravičuje se je v hipu prebil na vrh prodajnih uspešnic. Njegovi romani so izšli v več kot 35 državah. Vsi trije so na voljo tudi v slovenščini.

LE POGUM - 12 VAJ PROTI STRESU

Avtorica uspešnic Glavo gor! in Vso srečo! Claudia Croos-Müller, nemška specialistka za nevrologijo, živčne bolezni in psihoterapijo, tokrat predstavlja 12 novih učinkovitih telesnih vaj za odpravljanje stresa. V Malem učbeniku preživetja s podnaslovom: Takojšnja pomoč ob razbijanju src, strahu, paniki in podobnih stanjih bralca od ene do druge vaje spremljata in bodrita dobrodušni ovci Oskar in Ema. Ilustracije so delo Kaia Pannnena. Besedilo je prevedla Alenka Novak.