Slovenija 23.4.2017 0:30

Moč knjige danes združuje bralce po svetu

Ljubljana, 23. aprila - Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Po Sloveniji ga bodo zaznamovali številni z literaturo in knjigami povezani dogodki ob sklepu Slovenskih dnevov knjig, ki potekajo po več slovenskih mestih. Lento svetovne prestolnice knjige pa bo danes prevzelo glavno mesto Gvineje Conakry.

Ljubljana. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Unesco je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici pozvala k slavljenju knjig v duhu želje po širjenju idej in znanja na poti k razumevanju, toleranci in vključujočim, pravičnim družbam. Posebej je opomnila na slepe in slabovidne ter posameznike, ki se soočajo s težavami pri učenju ali imajo druge telesne hibe, ki jim otežujejo branje.

Danes bo naziv svetovne prestolnice knjige prevzel Conakry, ki bo v svojem programu v ospredje postavil promocijo branja med mladimi in deprivilegiranimi pripadniki družbe ter pismenost.

V več mestih po Sloveniji se knjigi poklonijo že v tednu pred 23. aprilom na Slovenskih dnevih knjige, ki jih v navezi z lokalnimi organizatorji pripravlja Društvo slovenskih pisateljev. Povečini se vseslovenski festival knjige sklepa danes. V znamenju pisane besede je bila tudi petkova Noč knjige.

Predsednik društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je v slovenski poslanici ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic poudaril, da je pisanje garanje in v imenu vseh pišočih podal zahtevo, naj se njihovo delo razume, sprejme in vrednoti kot delo.