Svet 22.4.2017 5:30

Jančar in štirje slovenski pesniki se bodo predstavili v Kanadi

Montreal, 22. aprila - Založba Beletrina med 25. aprilom in 1. majem organizira turnejo štirih slovenskih pesnikov v kanadskih mestih Torontu, Ottawi in Montrealu. Na turneji bodo sodelovali Miljana Cunta, Stanka Hrastelj, Gorazd Kocijančič in Aleš Šteger. V Montrealu bodo sodelovali na festivalu Blue Metropolis, kjer bo eden izmed osrednjih gostov tudi Drago Jančar.

Ljubljana. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Miljana Cunta in Gorazd Kocijančič bosta prihodnjo sredo nastopila na pesniškem branju v Torontu s kanadsko pesnico Giovanno Riccio in posebnim gostom Georgeom Elliottom Clarkom, pesnikom lavreatom kanadskega parlamenta. Isti dan bosta svojo poezijo v Javni knjižnici Ottawa brala Stanka Hrastelj in Aleš Šteger, na branju se jima bo pridružil pesnik David O'Meara, trikratni dobitnik nagrade Archibalda Lampmana, so sporočili iz Beletrine.

Pesniki bodo nato pot nadaljevali na festivalu Blue Metropolis v Montrealu, kjer se bodo srečali s kanadskimi kolegi Gillian Sze, Giovanno Riccio, Natasho Kanape Fontaine, Pierrom Nepveaujem in Georgem Elliottom Clarkom. Ti so bili lani poleti udeleženci pesniške prevajalske delavnice v okviru 20. Dnevov poezije in vina na Ptuju. Pesniki bodo sodelovali na pesniški delavnici, ki ji bodo sledila festivalska branja in pogovori.

Mednarodni festival Blue Metropolis bo v letošnji 19. izdaji gostil več kot 200 pisateljev, pesnikov in umetnikov iz več kot desetih držav. Letos bo v središče postavil Slovenijo in slovensko književnost, zato bo ob pesnikih eden izmed osrednjih gostov festivala tudi pisatelj Drago Jančar. Ta se bo v Montrealu mudil od 27. do 30. aprila in sodeloval na festivalskih branjih in pogovorih.

Kanadsko turnejo bodo izvedli ob pomoči slovenskega veleposlaništva v Ottawi, Vseslovenskega kulturnega odbora v Torontu in festivala Blue Metropolis ter finančni podpori Javne agencije za knjigo RS.

Pri Beletrini so opozorili še na angleški prevod Štergrovega romana Odpusti, ki bo v teh dneh izšel pri britanski založbi Istros Books/Peter Owen Publishers. Šteger je bil ob izidu prevoda Absolution, za katerega sta poskrbeli Urška in Noah Charney, v petek gost irskega literarnega festivala v Corku, knjigo pa bo v nedeljo predstavil še v londonski knjigarni Burley Fisher.

Pri založbi Hollitzer je marca izšel nemški prevod prvenca Dina Bauka Konec. Znova, v nemščini Ende. Abermals. Avtor bo 26. aprila sodeloval na literarnem večeru na Dunaju, 16. maja pa bo gostoval v Gradcu, kjer se bo v okviru programa Slovenske čitalnice v Štajerski deželni knjižnici pogovarjal s prevajalcem Sebastianom Walcherjem. Junija bo sledila še predstavitev v Pavlovi hiši v štajerski Potrni.

Še vedno odmeva angleški prevod romana Panorama Dušana Šarotarja, ki bo 21. maja nastopil na mednarodnem literarnem festivalu v Dublinu, so še sporočili iz založbe.