Svet 23.4.2017 5:30

V Kasslu za documento postavljajo Partenon knjig

Kassel, 23. aprila - Eno najbolj spektakularnih del letošnje documente v Kasslu - Partenon knjig -, dobiva svojo podobo. V tem tednu so na ogromno jekleno konstrukcijo, ki posnema obliko grškega partenona, pričeli obešati knjige. Argentinska umetnica Marta Minujin želi s projektom opozoriti na problematiko prepovedanih knjig in preganjanja njihovih avtorjev.

Umetnica je že leta 1983 zgradila Partenon prepovedanih knjig, za letošnjo documento v Kasslu ga gradijo ponovno. Za instalacijo na trgu Friedrichsplatz je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa doslej zbrala 42.000 knjig, ki so bile ali pa so v nekaterih državah še vedno prepovedane.

Projekt so podprli številni zasebni donatorji ter nekatere nemške in tuje založbe. Kdor bo želel, bo lahko knjige, ki jih pred vremenskimi vplivi zaščitijo s plastičnim ovojem, za instalacijo prispeval tudi še po odprtju documente.

Documenta, ena najpomembnejših razstav sodobne umetnosti v svetu, ki v Kasslu na vsakih pet let predstavi aktualne tendence, bo letos v nemškem mestu potekala od 10. junija do 17. septembra.

Novost letošnje documente pa je, da enakovredno poteka tudi v Atenah, kjer so jo že odprli 8. aprila in bo na ogled do 16. julija. V Atenah documenta poteka pod motom Učiti se od Aten.

Na documento 14 je bilo povabljenih 150 umetnikov. Po besedah umetniškega vodje letošnje izdaje Adama Szymczyka so bili vsi sodelujoči umetniki povabljeni najprej v Atene ter nato v Kassel in so se lahko sami odločili, kako se bodo predstavili.