Svet 23.4.2017 5:00

Na Dunajskih slavnostnih tednih tudi Slavoj Žižek

Dunaj, 23. aprila - Avstrijska prestolnica se bo od 12. maja do 18. junija spremenila v mednarodno prizorišče glasbe, gledališča in plesa. V petih tednih se bo na različnih mestnih prizoriščih zvrstilo 44 produkcij iz 28 držav. Na Dunajskih slavnostnih tednih bodo med drugim gostili tudi slovenskega filozofa Slavoja Žižka.

Ljubljana, Mini teater. Filozof Slavoj Žižek. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Mini teater.
Filozof Slavoj Žižek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na največjem festivalu kulture na Dunaju se bodo zvrstile številne gledališke, plesne in operne predstave, filmi in performansi, diskusije, literarni večeri ter razstave in inštalacije.

Tudi letos bodo Dunajski slavnostni tedni gostili številna znana imena. Med njimi bo tudi slavni britanski igralec Jude Law, ki bo igral v gledališki predstavi Obsesija (Obsession) v režiji Belgijca Iva van Hoveja, in sicer po filmski predlogi Ossessione Luchina Viscontija.

Gostili bodo tudi filozofa Slavoja Žižka, ki bo imel 20. maja v AK Wien predavanje z naslovom Pogum brezupa z angleškim naslovom The Courage of Hopelessness.

Na letošnji izdaji festivala bo meja med kulturnimi zvrstmi močno zabrisana, je ob predstavitvi programa povedal novi intendant Dunajskih slavnostnih tednov Tomas Zierhofer-Kin. "Performans, glasba, vizualna umetnost in gledališče se bodo združili v kulturno vesoljsko ladjo, ki povezuje preteklost in prihodnost," so njegove besede povzeli na predstavništvu mesta Dunaj Eurocomm PR.

Tako bo nemški umetnik Jonathan Meese v sodelovanju z avstrijskim skladateljem Bernhardom Langom uprizoril vesoljsko opero (space opera), sodobno različico Wagnerjeve opere Parsifal, kitajski umetnik Tianzhuo Chen pa bo v performansu Ishvara združil na prvi pogled nezdružljive glasbene in plesne stile.

V ospredju marsikatere produkcije bodo v ospredju politične in aktualne družbene teme. Španec Santiago Sierra bo med svojim performansom bral imena v Siriji ubitih ljudi, avstrijska umetniška skupina Die schweigende Mehrheit (Molčeča večina) se bo z muzikalom posvetila begunski problematiki, italijanski režiser Romeo Castellucci pa se bo v svoji gledališki uprizoritvi Demokracija v Ameriki (Democracy in America) osredotočil na družbenopolitične probleme.

Dunajske slavnostne tedne bo uvedel koncert Dunajskih simfonikov 12. maja na trgu pred mestno hišo. Prireditev na prostem, ki se je vsako leto udeleži več 1000 ljubiteljev kulture, bo za obiskovalce brezplačna; povezovala jo bo avstrijska zvezda Conchita Wurst, so še sporočili s predstavništva mesta Dunaj Eurocomm PR.