Slovenija 23.4.2017 8:00

Cankarjev dom gosti jazzovskega vokalista Gregoryja Porterja

Ljubljana, 23. aprila - Cankarjev dom bo drevi v Gallusovi dvorani gostil koncert enega vodilnih jazzovskih vokalistov Gregoryja Porterja, ki je letos za ploščo Take Me To The Alley prejel grammyja za najboljši vokalni jazz album. Slovenijo je obiskal že leta 2014, na 55. Jazz festivalu Ljubljana, ko je na noge dvignil polne Križanke, so zapisali v Cankarjevem domu.

"Jazzovski svet že dolgo kakšnega (moškega) pevca ni častil tako kot Gregoryja Porterja, pevca s toplim, toda tudi odrezavim baritonom, ki se napaja tako v soulu 70. let, v klasičnih jazzovskih baladah in popevkah (Nat King Cole) kot v angažiranem gospelu in bluesu," so zapisali v Cankarjevem domu.

Že s prvima albumoma je bil nominiran za grammyja, veliki met pa mu je pred tremi leti uspel z albumom Liquid Soul. Nedvomno vodilni jazzovski vokalist bo na tokratnem koncertu predstavil nov album Take Me To The Alley in zapel tudi starejše uspešnice, kot je denimo Hey Laura.

Temnopolti pevec je odraščal v Bakersfieldu v Kaliforniji. V stik z glasbo je prišel v lokalni cerkvi, ki jo je vodila njegova mati in v kateri je pogosto prepeval. Odraščal je ob glasbi delavcev z juga - gospelu in bluesu, čeprav je, kot je povedal v enem od intervjujev, poslušal vse, kar je bilo tedaj dosegljivega, od Michaela Jacksona do The Temptations. Največji vtis pa so nanj napravili jazzovski glasbeniki, kot so Nat King Cole, Louis Armstrong in Ella Fitzgerald.

Glasbi se je zapisal po tem, ko je poškodba ustavila njegovo obetavno športno pot. Doslej je izdal štiri albume: Water (2010), Be Good (2012), Liquid Spirit (2013) in Take Me to the Alley (2016). Prejel je več nagrad. Poleg omenjenih grammyijev je bila naslovna pesem z druge plošče nominirana za najboljšo tradicionalno r&b izvedbo, zlati gramofon pa je osvojil z Liquid Spirit.