Slovenija 22.4.2017 10:27

Znanih deset nominirancev za kresnika

Ljubljana, 22. aprila - Žirija Delove nagrade za roman leta je izbrala deset del, ki se bodo potegovala za nagrado kresnik. Izmed okoli 110 romanov z letnico 2016 so se v ožji izbor uvrstili romani Tine Batista Napotnik, Ivane Djilas, Tadeja Goloba, Jurija Hudolina, Gašperja Kralja, Mojce Kumerdej, Mihe Mazzinija, Toma Podstenška, Romana Rozine in Gorana Vojnovića.

Ljubljana, Rožnik. Podelitev kresnika, literarnega priznanja za najboljši slovenski roman preteklega leta. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana, Rožnik.
Podelitev kresnika, literarnega priznanja za najboljši slovenski roman preteklega leta.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Za letošnjega kresnika se bodo potegovali romani Tine Batista Napotnik Tunel (Mladinska knjiga), Ivane Djilas Hiša (Cankarjeva založba), Tadeja Goloba Jezero (Goga), Jurija Hudolina Osnove ljubezni in zla (Beletrina), Gašperja Kralja Rok trajanja (Založba /*cf.), Mojce Kumerdej Kronosova žetev (Beletrina), Mihe Mazzinija Zemljevidi tujih življenj (Goga), Toma Podstenška Papir, kamen, škarje (Litera), Romana Rozine Zločin in ljubezen (Modrijan) in Gorana Vojnovića Figa (Beletrina).

Tako se je odločila žirija, ki jo vodi profesor z oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani Tone Smolej, v njej pa berejo še pisateljica in literarna kritičarka Tina Vrščaj, pesnica in novinarka kulturne redakcije nacionalnega radia Tina Kozin in novi član, Alen Albin Širca, asistent na omenjenem oddelku Filozofske fakultete, piše današnje Delo.

Veliko peterico romanov bo žirija oznanila mesec dni pred kresnim večerom, na kresni večer, 23. junija, pa bo na ljubljanskem Rožniku izbran zmagovalec.

Lani je kresnika prejel Miha Mazzini za roman Otroštvo.