Slovenija 24.4.2017 13:05

Letošnja Plečnikova nagrada arhitektom Materinskega doma Ljubljana

Ljubljana, 24. aprila - Plečnikovo nagrado za leto 2017 so prejeli Rok Jereb, Blaž Budja in Nina Majoranc za Materinski dom Ljubljana. Plečnikovi medalji za aktualno realizacijo so prejeli snovalci Nogometnega centra Brdo pri Kranju in hiše na Bledu, za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture pa avtorji prenove palače na Krekovi ulici 2 v Mariboru in revije Outsider.

Ljubljana. Materinski dom Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Materinski dom Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Materinski dom. Materinski dom Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Materinski dom.
Materinski dom Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Materinski dom. Materinski dom Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Materinski dom.
Materinski dom Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Materinski dom. Materinski dom Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Materinski dom.
Materinski dom Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Materinski dom Ljubljana odlikuje skladnost na vseh ravneh. Novo arhitekturno telo je prostorsko in vsebinsko navzven odlično umeščeno v obstoječe stanovanjsko tkivo, navznoter pa s sredstvi spretnega prostorskega oblikovanja začasnim stanovalcem zmore povrniti izgubljeni občutek doma, varnosti in dostojanstva, piše v utemeljitvi.

Materinski dom Ljubljana je po prepričanju žirije mogoče označiti kot sproščeno in optimistično arhitekturno stvaritev, ki dopusti življenju, da stopi v ospredje. To je stavba, v kateri nihče ni zares doma, a se v njej lahko vsi počutijo kot doma. Kot takšna postavlja nove standarde za uveljavitev tipologije tovrstnih stavb, hkrati tematizira aktualna vprašanja poslanstva arhitekture v sodobni družbi.

Arhitekturo Nogometnega centra Brdo pri Kranju so zasnovali Tomaž Krušec, Lena Krušec in Vid Kurinčič, avtorja krajinske ureditve sta Ana Kučan in Luka Javornik. Kot je zapisala žirija, arhitekturna in krajinska zasnova nogometnega centra izkazuje zavedanje o pomenu, ki ga imata v polju narodove kulture tako šport kot arhitektura. V občutljivo območje naravne in kulturne dediščine vstopa samozavestno, a preudarno.

Arhitekti hiše na Bledu so Aleksander Lužnik, Ana Ocvirk Šafar in Monika Fink Serša. Žirija je avtorje nagradila zaradi tankočutne prostorske umestitve, uravnotežene zasnove zunanjega in notranjega prostora, inovativne interpretacije ovoja ter smiselne in učinkovite uporabe materialov in konstrukcij.

Avtorja prenove palače na Krekovi ulici 2 v Mariboru za potrebe Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru sta Janko J. Zadravec in Uroš Lobnik. Prenova palače po prepričanju žirije odpira nove poglede na problematiko revitalizacije pomembnih arhitekturnih stvaritev iz 19. in 20. stoletja na Slovenskem, vzgojno poudarja pomen ponovne uporabe obstoječega praznega stavbnega fonda in prispeva k uveljavljanju arhitekturne stroke.

Za revijo Outsider so Plečnikovo medaljo prejeli Nina Granda, Matevž Granda, Tinka Beltram Prekovič, Miloš Kosec in Petra Čeferin. Kot piše v utemeljitvi, sta revija in spletni portal Outsider nov slovenski medij o kulturi in družbi, ki si prizadeva za poznavalski in hkrati distanciran pogled na prostor. Ekipa arhitektov, ki skrbi za njen obstoj, je nagrajena za inovativnost pri širjenju zavedanja o arhitekturi in prostoru v kontekstu širše kulture in širše javnosti ter za vztrajnost na vsebinski in finančni neodvisnosti.

Študentsko Plečnikovo priznanje je žirija namenila magistrskemu delu Senzorialno doživljanje arhitekture odmika, Idejna zasnova Hiške iz kamna na Loborju Tadeja Juranoviča (mentor Mitja Zorc, somentor Sebastjan Vörös).

Na razpis za Plečnikova odličja za leto 2017 je prispelo 44 predlogov, od tega 27 predlogov za izvedene zgradbe in ureditve, osem predlogov za dela s področja arhitekturne publicistike in devet predlogov za študentska priznanja. O nagrajencih je odločala žirija v sestavi Igor Sapač (predsednik), Nejc Černigoj, Tanja Simonič Korošak, Urša Vrhunc in Maša Živec.

Nagrade so podelili v Narodni galeriji, ob 14. uri sledi odprtje razstave del prejemnikov Plečnikovih odličij in nominirancev v Galeriji DESSA.