Svet 26.4.2017 6:00

Doslej skrita Michelangelova risba prvič na ogled javnosti

Rim, 26. aprila - V Kapitolinskem muzeju so razstavili risbo italijanskega renesančnega umetnika Michealngela Buonarrotija (1475-1564), ki je bila več kot stoletje skrita očem javnosti. Ob risbi s črnim svinčnikom, ki so jo našli med restavriranjem Michelangelove risbe Žrtvovanje Izaka, je na ogled še risba Kleopatre, ki so jo restavratorji odkrili pred 30 leti.

Mehika, Ciudad de Mexico. Portret renesančnega umetnika Michelangela. Foto: Xinhua/STA

Mehika, Ciudad de Mexico.
Portret renesančnega umetnika Michelangela.
Foto: Xinhua/STA

Restavratorji so skrito različico risbe Žrtvovanje Izaka našli lani med restavriranjem risbe z enakim svetopisemskim motivom iz leta 1530, in sicer na njeni hrbtni strani.

Kot je pojasnila vodja fundacije Hiša Buonarroti Pina Ragionieri, so list z Michelangelovo risbo Žrtvovanje Izaka konec 19. ali v začetku 20. stoletja zaščitili tako, da so na hrbtno stran nalepili lepenko. Ko so jo restavratorji odstranili, pa so na hrbtni strani našli več kot stoletje skrito risbo italijanskega umetnika.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je na petkovem odprtju razstave odkritje risbe po pisanju francoske tiskovne agencije AFP označil kot "očarljivo zgodbo".

Po besedah Pine Ragionieri je Michelangelo najprej naredil pripravljalo risbo na eni strani lista, nato pa jo prenesel na drugo stran s svetlo rdečo kredo ter jo do konca razvil s podobo angela, ki sega navzdol z nebes, da bi ustavil Abrahama, ki je pripravljen na žrtvovanje sina.

Podoben primer je znan iz leta 1988, ko so restavratorji našli risbo tudi na hrbtni strani Michelangelove risbe Kleopatre iz leta 1535. Slednja velja za eno izmed umetniku najbolj ljubih risb, Michelangelo jo je narisal za svojega ljubimca Tommasa dei Cavalierija. A medtem ko je risba Kleopatre izjemna, je risba na hrbtni strani nekoliko groteskna, zato del stroke meni, da jo je narisal Cavalieri.

Razstava bo na ogled do 7. maja.

Michealngelo Buonarroti, ki velja za najpomembnejšega renesančnega kiparja in enega največjih umetnikov vseh časov, se je rodil v Cepreseju. S 13 leti se je začel učiti v Ghirladaiovi delavnici v Firencah. Najprej je živel je v Bologni, nato v Rimu, Firencah in ponovno v Rimu.