Slovenija 25.4.2017 8:00

Lado Leskovar ob 60-letnici glasbenega delovanja v CD

Ljubljana, 25. aprila - V Cankarjevem domu bo nocoj 60-letnico glasbenega delovanja proslavil Lado Leskovar. Legendarnemu pevcu se bodo na sprehodu skozi kariero, ki je segala od slovenskih zimzelenih melodij do svetovno znanih šansonov, pridružili številni domači in tuji gosti. Koncerta se bo po napovedih udeležila tudi angleška igralka Vanessa Redgrave.

Ljubljana. Glasbenik Lado Leskovar. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Glasbenik Lado Leskovar.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Baritonistu se bodo na odru pridružili Nuša Derenda, Anika Horvat, Momčilo Bajagić - Bajaga, Ibrica Jusić, Rade Šerbedžija, Magnifico, Jan Plestenjak, Adi Smolar, Samuel Lucas, Sanja Ilić, Zijah Sokolović, Boris Cavazza in Sašo Hribar. Spremljala jih bosta Big band in Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla, program bo vodil Janez Hočevar-Rifle.

Koncerta se bo udeležila tudi priznana angleška igralka Vanessa Redgrave, s katero sta zaigrala v filmu Isadora, nominiranem za zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu, piše na spletni strani CD.

Lado Leskovar velja za eno osrednjih slovenskih pevskih osebnosti. Preizkušal se je v vseh zabavno glasbenih zvrsteh in se uveljavil v slovenskem, jugoslovanskem in širšem evropskem glasbenem prostoru. V svoji karieri je uspešno nastopil na številnih festivalih, kjer so bile njegove pesmi velikokrat nagrajene z najvišjimi festivalskimi priznanji.

Leta 1963 je s pesmijo Malokdaj se srečava osvojil prvo nagrado na festivalu Slovenska popevka na Bledu, leta 1964 s Potraži me u predgrađu prvo nagrado na vsejugoslovanskem festivalu v Opatiji. Leta 1967 je zastopal Jugoslavijo na Evroviziji na Dunaju in s pesmijo Vse rože sveta dosegel osmo mesto.

Sodeloval je z najvidnejšimi slovenskimi skladatelji: Bojanom Adamičem, Jožetom Privškom, Mojmirom Sepetom, Juretom Robežnikom, Urbanom Kodrom in drugimi. Iz teh sodelovanj so nastale prenekatere zimzelene melodije, med katerimi so skladbe Zakaj, Vagabund, Pismo za Mary Brown, Tvoje oči Marija, Nekoga moraš imeti rad, Natalie in Poslednja postaja.

Pohvali se lahko tudi z več ploščami in številnimi nastopi v radijskih in televizijskih oddajah RTV Ljubljana in pozneje RTV Slovenija. Leta 2009 so mu podelili Ježkovo nagrado.