Svet 26.4.2017 5:30

V Kölnu danes vrata za javnost odpira umetnostni sejem Art Cologne

Köln, 26. aprila - V Kölnu bo danes vrata odprl že 51. mednarodni umetnostni sejem Art Cologne. Na njem bo okoli 200 galerij predstavilo dela klasične moderne in sodobne umetnosti. Po besedah direktorja Daniela Huga bo tudi letošnja izdaja največjega nemškega umetnostnega sejma ponudila številne presežke. Sejem bo odprt do 29. aprila.

Nemčija, Köln. V Kölnu potka že 51. mednarodni umetnostni sejem Art Cologne. Na njem okoli 200 galerij predstavlja dela klasične moderne in sodobne umetnosti. Foto: DPA/STA

Nemčija, Köln.
V Kölnu potka že 51. mednarodni umetnostni sejem Art Cologne. Na njem okoli 200 galerij predstavlja dela klasične moderne in sodobne umetnosti.
Foto: DPA/STA

"Art Cologne ne pozna mirovanja in naredi vsako leto korak naprej", besede direktorja sejma povzema nemška tiskovna agencija dpa. V želji po dolgoročnem razvoju nemškega umetnostnega trga namreč organizatorji sejma Art Cologne in berlinske galerije načrtujejo ustanovitev umetnostnega sejma v nemški prestolnici. Prva izdaja Art Berlin naj bi tako potekala že septembra, piše dpa.

Po besedah predsednika nemškega združenja galeristov in trgovcev z umetninami Kristiana Jarmuscheka je Berlin aktualno umetnostno središče, medtem ko je Köln tradicionalni umetnostni center, v povezovanju obojega pa se skriva velik potencial.

Približno polovica razstavljavcev sejma Art Cologne je po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA iz tujine, na sejmu pa so razstavljena dela več kot 2000 umetnikov, tako od že uveljavljenih kot umetnikov na začetku umetniške poti.

Umetnostni sejem v Kölnu je bil ustanovljen leta 1967 kot Kölnski umetnostni sejem, na prvi izdaji je sodelovalo le 18 galerij.