Slovenija 3.5.2017 5:00

V Ljubljani začetek filmskega festivala za mlade Film na oko

Ljubljana, 3. maja - V Ljubljani se danes začenja 3. mednarodni filmski festival za mlade Film na oko. Do 9. maja bo ponudil 45 filmov, od tega 19 celovečernih, ki so po besedah selektorja Roka Govednika "korak dlje od tega, kar bi si mladi izbrali sami". Jeseni bo festival s svojim dogajanjem segel v še devet slovenskih mest.

Ljubljana, kinodvorana Kinodvora. Selektor 3. mednarodnega filmskega festivala za mlade Film na oko Rok Govednik. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, kinodvorana Kinodvora.
Selektor 3. mednarodnega filmskega festivala za mlade Film na oko Rok Govednik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Film na oko bo ponudil filme iz 29 držav. V ospredju je želja po pripovedovanju pomembnih zgodb odraščanja, zorenja in dozorevanja mladih.

Festival bo drevi ob 19. uri v Cankarjevem domu odprla projekcija ameriškega animiranega filma Moja šola se potaplja v morje, ki pripoveduje o pomenu prijateljstva. Pred njim bodo prikazali madžarski kratki film Poj, letošnjega dobitnika oskarja za najboljši kratki film.

Med filmi na letošnjem festivalu je Govednik na nedavni novinarski konferenci izpostavil tudi film Moja prva avtocesta, kjer se glavni junak znajde v precepu, ali zaupati dekletu, ki mu razkrije temačno skrivnost iz svoje preteklosti in ga prosi za uslugo, ali umiriti strasti.

Film Nena pripoveduje o 16-letnem dekletu, razpetim med samomorilskim očetom na invalidskem vozičku in občutji prve ljubezni, ki skuša uvideti bistvo življenja. Golman pa je film o 15-letnikih, ki po nerodnih prvih korakih v svetu spolnosti in nenačrtovani nosečnosti sprejmeta odločitev, da bosta postala starša.

Na festivalu bodo prikazali tudi ameriški dokumentarni film Vsi nas imajo za pošasti o mladoletnih prestopnikih, ki prestajajo večletno zaporno kazen, brazilski film Sveti motorist, v katerem tolpa motoristov pod vodstvom verskega fanatika v odročnih pokrajinah Brazilije išče zlati kip blažene device Marije, in koprodukcijo Zadnji dnevi mesta, katere dogajanje je postavljeno v leto 2009 v Kairo, kjer se 35-letni režiser Kalid trudi posneti film, ki bi zaobjel dušo mesta, ob tem pa se sooča z izgubo v svojem lastnem življenju.

Vsi trije so umeščeni v sekcijo Nočni horizonti, s katero bodo skušali mladostnikom približati zahtevnejše teme in drznejše filmsko-izrazne tehnike.

V Družinskem programu bodo med drugim prikazali Dolino miru Franceta Štiglica in švicarski film Deček s planin o življenju v švicarskih Alpah. Novost letošnje izdaje pa bo izbor mladinskih filmov z 11. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Zoom, ki so jih posneli mladostniki z vsega sveta, stari od 15 do 18. let.

Za nagrado po izboru mlade žirije se bodo v tekmovalnem programu potegovali filmi Moja prva avtocesta (Belgija/Nizozemska), bolgarski Cambridge, "filmski klicaj o vlogi izobraževanja v sodobni socialno in ekonomsko vse bolj razslojeni evropski družbi", koprodukcija Gana in ZDA Nakom, kjer je glavni junak razpet med odločitvijo za študij in skrbjo za družino, Nena (Nizozemska) in iranski film Valderama, o iranskem fantu, ki se v Teheranu sooča s težkim vsakdanom. Nagrado v vrednosti 500 evrov bo podaril producent festivala zavod Vizo.

V prestolnici bo festival gostoval v Cankarjevem domu, Kinu Šiška, Pionirskem domu in v Kinu Bežigrad. Od 30. septembra do 8. oktobra pa bo potekal še v Mariboru, Slovenski Bistrici, Sežani, Novi Gorici, Idriji, Tolminu, Škofji Loki, Novem mestu in Krškem.