Svet 28.4.2017 6:00

V dunajski Albertini jeseni razstava Rafaelovih del

Dunaj, 28. aprila - V dunajskem muzeju Albertina za jesen napovedujejo razstavo del italijanskega renesančnega umetnika Rafaela. Rafael Santi (1483-1520) velja ob Leonardu da Vinciju in Michelangelu za enega najpomembnejših umetnikov v zgodovini umetnosti. Na prvi samostojni predstavitvi njegovega opusa v Avstriji bo na ogled približno 150 njegovih risb in 20 slik.

Kot piše na spletni strani Albertine, bodo na razstavi predstavljeni vsi umetnikovi najpomembnejši projekti - od njegovega zgodnjega umbrijskega obdobja (do leta 1504) prek let v Firencah (1504/1505-1508) do rimskega obdobja (1508/1509-1520).

Rafael se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Kot slikar je poznan po čistih formah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov.

Po besedah filozofa in sociologa Igorja Škamperleta, avtorja spremne besede k slovenski izdaji knjige Božanski Rafael, ki jo je Založba Mladinska knjiga izdala v sodelovanju z italijansko založbo Scripta Maneant, je Rafael veljal za "božanskega" že v času svojega življenja. Spremljali sta ga milina in lahkotnost, ki sta bili sinteza zunanjosti in notranjosti. Tako kot druga dva velikana italijanske renesanse - Michelangelo in Leonardo da Vinci - je tudi on povzemal iz dediščine.

Razstava v Albertini bo na ogled od 29. septembra do 7. januarja 2018.